The Bridge House in Tainan City, Taiwan / HAO Design

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design

Architects: HAO Design
Project: The Bridge House
Location: Tainan City, Taiwan
Area: 785.0 m2
Project Year 2017
Photography: Hey!Cheese

Mr. Wang enjoys his life, so he has a clear idea of what he wants from his home. For his family, only the best would do. Mr. Wang approached HAO Design with a blueprint for a beautiful future, and this got everyone’s eyes glistening with anticipation.

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 1

The east-facing front building gives soothing warmth in the morning hours, while the rear building, which faces west, provides mellow, laid-back afternoons. The Wang family cares deeply for each other, so in order to complete their beautiful vision of a new life; they finally decided to build a bridge to connect them together.

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 2

The roomy, open-concept kitchen has a generously-sized island. This gives Mrs. Wang, an expert cook, easy access to her favorite foods and tastes. At the end of the long corridor, the “palace of wisdom” hides behind a half-closed glass door, and the red- brick arch echoes the preceding bridge. Arriving at the fifth floor, one is greeted with a green tea-colored sliding door that opens to a Japanese-style living room. Thus, in a departure from convention, meeting places have been conceived for every floor.

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 3

To make sure the expansiveness of the home does not add distance within the family, HAO Design chose to use the available space to its full. Walking into the main entrance, there is now a staircase leading to the second floor. The front building serves as an open-concept kitchen, while the rear building is a great library. Further extension establishes a perfect setting for the desired meeting point. A strategically placed window at the corner allows a glance –across the wooden bridge – to know that one’s comforting partner is there in the reading room. From the library, a look into the kitchen – from which culinary aromas entice – shows the beauty of everyday activity.

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 4

Unique outdoor scenery, the semi open-air glass eaves, and retro siding all contribute to transform the bridge into a Southern garden during the day, where its dancing foliage transports the beholder into another place and time. At dusk, as the sconces light up, a European country atmosphere begins to emerge. While doing volunteer medical work in Africa, Mr. Wang was given a variety of folk collectibles. They now adorn this lovely, quiet vista and enrich it with unspeakable meaning.

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 5

If communal space adds a sense of warmth and communication, then with a closed door, individual rooms become places for time alone. The older son’s bedroom, featuring grey-green walls and a wall-sized wardrobe in the style of American lockers, reflects the sunny disposition of a healthy athlete; whereas the individuality of the younger son is sketched out with the industrial-style ceiling light installed above the head of the bed – a symbol of a bold, new generation.

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 6

In the master bedroom, instead of a bed for two, two single-sized beds have been chosen, as they more aptly complement Mr. and Mrs. Wang’s routine. The vibrantly colored decorative pillows can be freely mixed and matched according to the spirit of the season, while connecting couches on each side offer personal reading zones. Since the Wang family cherishes their memories, aged photos and paintings fondly accumulated over the years allow those old stories to converse with their new surroundings, and help precious mementos find a new home.

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 7

The semi open-air scheme results in superb daylighting for the inter-building bridge, merging seamlessly with an inviting outdoor cooking area. Along one side is a painting studio, permeated with a deeply artistic atmosphere, where this gifted family can unleash their inner creativity.

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 8

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 9

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 21

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 12

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 13

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 14

The Bridge House in Tainan City, Taiwan by HAO Design 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Palermo Apartment A301 by Studio DiDeA

Studio DiDeA renovated a flat on the topfloor of an apartment building in Palermo, designing the living and dining room, the kitchen and the bedroom. The day zone is a 70 square meters space, defined by custom-designed furniture. After the entrance, the vestibule with marble floor and white walls, gives access to the kitchen and living area.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family

Being part of a semi detached house in a conservation area did provide some context to work in. This London brick house also acts, to some degree, as a gatekeeper to a small mews road along its flank wall.

This Italian Villa Has Vertically Sliding Walls That Provide Wide Open Spaces

The existing Italian villa, the extension and the garden come together as one. Vertical sliding windows can be moved downward and disappear, transforming intimate into wide open spaces. a canopy becomes a house and then a canopy again.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School

Rotterdam based firm Eklund Terbeek architecten designed a spatial apartment loft in a former school building from 1912. The building has been transformed into six apartments through Collective Private Commissioning.

Le Corbusier Apartment 50 at the Unité d’Habitation in Marseille

The apartment 50 remains an "Historical Monument" in the collective memory of the Unité d'Habitation in Marseille. Italian architect and designer Alessandro Mendini has...

Sol Retreat in Phoenix / The Ranch Mine

Sol retreat is a new build house on a vacant lot in the Willo Historic District in midtown Phoenix. Inspired by the southwestern urban vernacular of the courtyard house, we designed the home to both embrace and escape the sun and the city.