facebook

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

Project: Contemporary Hampshire Barn
Architects: Alberto Marcos – AMPS Arquitectura y Diseño
Collaborators: Mariana Areia, Rocio Gomez Zamalloa, Marta López de Asiaín, Pablo Martín Marraco, Paula Peña
General Contractor: Olive Tree Renovation
Location: Hampshire, United Kingdom
Year 2019
Photographs: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Set in beautiful Hampshire, the brief for this project was to design a cottage where friends and family could spend long periods of time just next door to the prime residence within the existing Farm.

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

With the image in mind of the double-pitched black timber cladded barns and the existing farm´s stable yard building, we engaged in a reinterpretation of the design. Of vital concern was to set the architecture within the surrounding landscape in a natural manner. A similar formal and colour approach to the existing Farm was used for the design of the new house, but reinterpreted in a thoroughly contemporary way, from structure to finishes and importantly, a very high level of energy efficiency. A Contemporary Hampshire Barn House that opens onto the beautiful views of woods and fields.

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

A prefab and industrialised construction method, CLT (contra-laminated timber panels), was chosen to clad the building. To power it, a PV array and a ground source heat pump, and a borehole with a treatment plant to supply water. A house designed to sit silently on the landscape, allowing its surroundings to take the lead role.

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

Built with a double skin, the exterior comprises a permeable black stained accoya timber batten screen, camouflaging the house as though an agricultural building, with roof and façades in the same plane, in a simple and clear gesture. The roof is double pitched through the building’s whole length, except for the living area where a new half bay was added, thus opening the house to the southern fields.

kitchen, Alberto Marcos - AMPS Arquitectura y Diseño

The interior of the house is conceived as the absolute opposite to the dark exterior: all light, combining limestone and lime based mineral micro-mortar (mortex) floors with chestnut panelled or mortex walls. The rooms are totally integrated with the landscape, with sliding doors that hide within the exterior walls when open, leading to small terraces that act like small private islands anchored within the outdoor world.

dining room, Alberto Marcos - AMPS Arquitectura y Diseño

The access is through a passage, open on both sides, leading into the main living area. This space looks towards North and South through large glazing units, incorporating light screens to close when necessary, digitally controlled within an integrated system that also manages lights, heating or smoke detection amongst others. The chestnut gabled ends create the warm inhabited heart of the house, integrating the kitchen into the space. A sitting area around a fireplace with a green marble surround and a long table complete the room.

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

The house has been conceived as having two levels. The first one, up to 2.20m, the human level reachable by hand, making use of earthy textures to be experienced through touch, like mortex or chestnut, and which defines the height of doors and windows. The next layer, the layer of air with the ceilings that bathe the house in natural light with their rooflights and pitches.

bedroom, Alberto Marcos - AMPS Arquitectura y Diseño

The two master bedrooms look towards East and West at the two ends of the house. A lookout with a cantilevered marble desktop completes one of the sides and a meditation space does the same for the other. The tatami bed structures and bedside tables have been designed by the office in Spanish walnut.

kids room, Alberto Marcos - AMPS Arquitectura y Diseño

The two other bedrooms, designed for children, play with the full height of the spaces. In one of them a tree house branches up, converting into two sleeping platforms above two tables. It incorporates a stair that works as a shelving game and partition, and a large mirror with ballet bar. All the furniture has been designed using chestnut 100% FSC certified.

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

Every bathroom is different, and include baths and/or showers that are naturally lit by skylights. Each one bears a different colour using shades of mineral paints to match the encaustic tiles’ main colours. The bespoke basins are finished in mortex. The mirrors in the master bathrooms, also bespoke, comprise two circles intersecting with black slim metal edging, a small hommage to Scarpa.

kids room, Alberto Marcos - AMPS Arquitectura y Diseño

A contemporary Hampshire barn set within a landscape of ploughed fields and woods. Black over green.

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

bathroom, Alberto Marcos - AMPS Arquitectura y Diseño

bathroom, Alberto Marcos - AMPS Arquitectura y Diseño

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Akubra Off-Grid House / Alexander Symes Architect

Located in the middle of a bull paddock sits an off-grid home inspired by the iconic Australian Akubra hat. This inspiration came about at the first meeting with the clients on their bull farm, around 50mins southeast of Tamworth.

Georgica Cove House by Bates Masi Architects

A couple with property on a cove overlooking the ocean asked for a house that would be comfortable for just the two of them the majority of the time. However, with their love of entertaining, the Georgica Cove house had to grow on busy weekends to accommodate their children, grandchildren, and guests.

Samui Villa in Thailand / Sicart & Smith Architects

The concept of 180 Samui villa started with the analysis of this particular site: A breath-taking view to Chaweng bay (KohSamui, Thailand) and a massive rock where the project has to hang on. The result is a horizontal design, low rooflines and a simple color and material palette to make the space belong to the environs.

Agava House in Casablanca / Driss Kattani Architecte

Agava House is located in Casablanca, Morocco, and was designed by Driss Kettani Architecte in 2016. This house is projected on a north-south oriented...

Portuguese Traditional House Adapted by Paulo Martins for Weekend Getaways

With the original outline, the only change was in the existing stairwells, through the usage of weathering steel e dimensioning its usage according to the visual weight in order to hierarchize the absence of mass.

Istra Townhouse: Cozy Minimalism by Buro 108

Interior of this two floor townhouse was created by Buro108 for young family of three and covers an area of 192.5 m². The Istra townhouse...