Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona

- Advertisement -

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona

Architects: RÄS Studio
Project: La Diana
Location: Barcelona, Spain
Project Year 2017
Photography: Adrià Goula Photo

La Diana is the exercise of linking visually, volumetrically and functionally two independent and different entities: a commercial space on the ground floor and an apartment on the first floor. The architectural strategy was based on drilling the existing slab creating a large enough vacuum to activate this relationship in section and where the vertical communication is deployed through a light stairway tangent to the existing wall.

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 12

This stairway fragments into two bodies to offer a more human staircase on the ground floor through a 2,20 m metal and porous platform that acts as an intermediate landing and, at the same time, segments the living room, the dinning room and the kitchen. It is because it was a ground floor that the problem of privacy had to be resolved by recreating the access façade generating a semi-exterior patio as a filter between the street and the living place.

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 1

On the first floor, the night program is organized around the double space. The perimetral enclosures are solved with packages that include cabinets, access room doors and glass top cards that allow bringing natural light from the façades to the vacuum of the stairs.

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 2

The materialization is answering the desire to recover and/or emphasize the original condition of the traditional style house. A piece of natural terracotta is placed on a running board as the pavement and the walls are stripped to expose the original factory work with all its defects and textures. On the first floor, a perimeter tape of plaster mortar finishes the contact with the joists causing a sense of controlled domesticity of how architecture is seeking to react on a human level.

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 3

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 4

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 5

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 6

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 7

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 8

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 9

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 10

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 12

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 13

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 14

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 15

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 16

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 17

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona 17

- Advertisement -

Woodworkers Cottage / Fabric Architecture

Taking cues from the classic Australian cottages that once lined this coastal peninsular, our Woodworkers Cottage makes reference to the humble qualities of the cottage whilst highlighting these details through exquisite craftsmanship.

Twin Peaks Escape Pad: Family Getaway in San Francisco

The Twin Peaks Escape Pad is a getaway that lies beneath an existing 3 story home on a steep downsloping property that lies near the famed Sutro Tower in San Francisco, California. Views abound, the purpose of this new space was to serve as a family getaway underneath the existing home, used solely for entertaining and enjoyment.

Venice House by Walker Workshop

This two story home is our first in Venice California and our two young clients gave us one simple directive: “don't f*ck it up”. Given such freedom, we created a solid mass punctuated by welcoming voids.

Three Black Timber Pavilions Connected by a Masonry Wall: Fish-Creek House

The house sits firmly along a winding ridgeline on the outskirts of the small township of Fish Creek. The home surrounds itself in a highly textured brickwork wall in response to its exposed position to strong local winds and a nearby country road.

Old Weatherboard House in Sydney Gets Modern Addition

This is an addition to an old weatherboard house set within a large garden. The idea was to create a separate sleeping pavillion linked to the existing cottage via extending the old verandah. This creates a separation of sleeping and living areas and links all spaces with the verdant garden.

Atlas Hotel Hoi An is an Impressive Building Surrounded by Greenery

Atlas Hotel was completed in 2016 by the Vietnamese studio Vo Trong Nghia Architects. Located in Hoi An Old Town, the hotel provides 48 guest rooms...

Withrow Laneway House by Studio North

The Withrow Laneway House sensitively and unobtrusively contributes density to the urban fabric of Parkdale by making use of the laneway as its front street. The laneway house is tucked away behind the original Withrow House, a municipally designated heritage resource.

Old boat house converted into recreational space

Naust V is a collaboration between Kolab Architects and Koreo Architects. The project is a transformation of an old boat house in Vikebygd, a small...

Forestville Residence in Sonoma County / Signum Architecture

Quintessential West Sonoma County living on a modest budget floating above a 22 acre existing vineyard knoll top site. The elegantly simple layout was conceived by orienting the four axes of the home to capture the best of Sonoma County.

18th Century Coach House is Creatively Renovated in the Irish Countryside

The refurbishment and transformation of an 18th century coach house and protected structure to accommodate an assisted living unit for an extremely disabled young adult and her carers on the ground floor.

House of Bees / Extra Medium

My family bought land in South of France’s Vaucluse department in the early 2000s. At the time, a small farmhouse sitting in the forest nearby had been weathering away for more than a decade. It stood on its hill, fading comfortably into the landscape.