Vigario House is a Dialog Between Old and New / AND-RÉ

Vigario House is a Dialog Between Old and New (1)

Vigario House is a particular and sensitive project, dating back to 2008 and completed early 2015. Located in Paredes, Portugal, the house was designed by AND-RÉ Studio.

Description by AND-RÉ: The Vigario House is the outcome of the privileged context of the existing ruins, setting the conditions that unfold the new architecture narrative.

Vigario House is a Dialog Between Old and New (2)

The new organism adapts itself to the old stone walls, filling the existing interstitial spaces, unifying the mass and providing a contrast backdrop against the rough stone surfaces – the main characters in the narrative – in a close dialog between the old and the new.

Vigario House is a Dialog Between Old and New (3)The stone ruins are the main element in the plot, being the new body a silent ally and a neutral stage.

Vigario House is a Dialog Between Old and New (24)

On the other hand, the new body translates a gesture that respects the nostalgia and history of the past, thus avoiding its loss and its fall into oblivion. At the same time, the new intervention uses the past for its own benefit, taking advantage of the geometry, textures and visual properties.

Vigario House is a Dialog Between Old and New (4)

The construction went on for almost eight years, and witnessed several stops and standbys. This was a slow architecture exercise, all to do with the passage of time.

Vigario House is a Dialog Between Old and New (25)

The first phase, regarding the reconstruction, cleaning and consolidation of deteriorated parts of the ruins, took alone the first full year. The work was done according old traditional, and almost lost, stone setting methods, respecting the original stone construction. Each phase was a challenge, successfully achieved by a close and dedicated on-site overview, resulting in many cases in site-specific solutions, due to the specificity nature of the building, were each wall or corner needed a particular and personal attention.

Architects: AND-RE Studio
Team: Bruno André, Francisco Salgado Ré, Alice Babini, Catarina Fernandes, Rui Israel
Project: Vigario House
Area: 450 sqm
Location: Paredes, Portugal
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG

Vigario House is a Dialog Between Old and New (8)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (10)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (16)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (11)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (15)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (20)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (13)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (14)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (18)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (17)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (19)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (12)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (9)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (21)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (5)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (6)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (7)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (23)

Vigario House is a Dialog Between Old and New (22)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Creamery is a Stunning Family House Built on the Stone Structure of a 1800s-era Dairy Barn

The Creamery, a stunning family house by JLF Architects and Big-D Signature on the outskirts of Jackson, Wyoming, confirms that timeless architecture never goes out of style. The stone structure was salvaged from a farm in Montana and reconstructed in Jackson Hole with painstaking care to restore the authentic craftsmanship and rugged austerity of the original 1800s-era dairy barn while making it modern and livable.

Small Guest Cabin in Manhattan / Breitner Ciaccia — Office of Architecture

For the design of a small guest cabin with all the fixings on an existing foundation, BC—OA treated this 12' x 15' footprint - well smaller than a single car garage - as a little jewel box, packed out with the full functionality of a house four times its size,...

Radical Alteration and Refurbishment of an Existing Terraced House

This project involved the radical alteration and refurbishment of an existing terraced house on the South coast. The building dates from 1908 and is one of the earliest houses in the UK to use a reinforced concrete frame.