Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers

- Advertisement -

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers

Architects: Spaceworkers
Project: Casa Cabo de Vila
Principal architects: Henrique Marques, Rui Dinis
Collaborators: Rui Rodrigues, Sérgio Rocha, Rui Miguel
Location: Paredes, Portugal
Size: 340 sqm
Photography: Fernando Guerra

Casa Cabo de Vila was built on a hilltop in Paredes, a municipality in Portugal’s Porto district. The architects at Spaceworkers conceived the house as a delightful adornment for the lush natural surroundings. Casa Cabo de Vila’s organic shape was inspired by the idea of movement rather than emphasising a sense of stability: if it was a fluid shape, the layout of the house could be described as a square whose corners have been pulled outwards. “We wanted a shape that can fill the void left by the valley and at the same time we wanted this new shape to embrace and reflects the surrounding green areas giving its users a special perspective on the landscape.” says architect.

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 1

The effect highlights the concrete structure, made up of two extensive, thick horizontal parts which are squashed together to create the base and the roof. The space between the two is home to one floor containing all the rooms: a spacious living room and kitchen, three bedrooms and bathrooms and a garage. Mirroring the tension between the two blocks is the tension between the four corners. The imaginary movement between the parts is reflected in the continuous glass and wood facades, sliding walls which open the interior space up wide to the exterior. There is a sharp contrast between the severity of the two horizontal planes and the impermanent immobility and lightness of the glass and wood walls.

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 2

Inside, the house reflects the way of living of his owners. The central courtyard welcomes anyone who enters the house and organizes all the common spaces around it like a no end space. Here, there are no barriers between the different spaces, only an organic geometry that establishes hierarchies between them and that allows mutual visual contact. Like in the common areas the main bedroom is a fluid space without doors, where the hierarchy of the relations between the closet the bathroom and the sleeping area shapes the space.

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 3

The great weight of the roof is supported by concrete walls and pillars which run through to the interior like veins in a living organism, creating an unrestricted layout and a semi-structured space. Casa Cabo de Vila’s layout seems to want to stretch over the ground as if it had no real borders, but yearned to take in the nature, the ground and the forests stretching into the distance.

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 4

A minimal number of walls sketch out the floor plan of the house which is framed by light, moveable glass and wood surfaces. Instead of being shut off or permanently excluded from the exterior, the interior space seems poised to reach outwards. A first level is created by the huge solid base which matches the floor plan in size and lifts the house up from the ground. A second level is formed by the concrete casts which extend out from the house towards the two entrances, one pedestrian and one vehicular, both of them leading downwards. With raw materials inside and outside, the Casa Cabo de Vila establish a perfect connection with the surroundings ready to grow hold with the nature.

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 5

The way in which the perimeter expands outwards pierces the concrete at its core, forming an opening in the block which is given over to nature once again. Now we see that the entire layout rotates around the central feature, an open glass patio which recreates a fragment of the nature surrounding the whole house. Two circles form the access to the interior: the first from the inside outwards, a corridor which leads into the garage and the three bedrooms; the second from the inside to the inside and from the large, multipurpose day area towards the inside of the patio.

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 6

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 7

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 8

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 9

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 12

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 14

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 10

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 11

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 13

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 15

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 16

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 17

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 18

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 19

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 20

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 21

Casa Cabo de Vila in Paredes, Portugal / Spaceworkers 22

- Advertisement -

Wurster House by Jennifer Weiss Architecture

Wurster House is a bungalow house located in San Francisco, California, and completed by Jennifer Weiss Architecture for a young family with two daughters....

Shanghai Evergreen Kindergarten – A Beautiful Second Home

Design vision and objective for Shanghai Evergreen Kindergarten is to create a place just like a home and a small communal place for kids. Therefore, we try to establish a social interactive environment.

Lubelso home architecture proposes us sustainability, luxury and style

Lubelso project includes a series of luxury homes designed by Melbourne-based Canny Studio. A Lubelso home built to cater for each family members’ individual needs....

Paramount House Hotel Designed by Breathe Architecture in a 1930s Brick Warehouse

Paramount House Hotel rises out of the 80 year old warehouse that occupies the site. A copper, chevron screen crowns its brick shell and converses with the neighbouring art deco buildings of this former film precinct.

AD House: Addition and Renovation by Lorcan O’Herlihy Architects

Located directly uphill from the iconic music venues of the Sunset Strip, LOHA updated a 1939 Hollywood home by opening up the internal layout to a new series of layered indoor-outdoor spaces enclosed by a translucent screen. LOHA created a dynamic home by hybridizing the existing structure with new interventions.

Gallery Residence / DeForest Architects

Gallery Residence is a single-family home designed by DeForest Architects, an architecture studio with offices in Seattle, Washington and Lake Tahoe, California. This cozy urban retreat...

Guest Houses 3.0 – New Hotel Rooms for Recreational Complex Verholy Relax Park

Guest houses 3.0 are the new type of hotel rooms in the hotel and recreational complex Verholy Relax Park. Having a cozy patio allows its guests even more privacy alone with nature.

Manhattan Beach Residence by Walker Workshop

This project, our second in Manhattan Beach has views of the ocean just blocks away. Lots in this part of Manhattan Beach are exceptionally narrow and long. This, coupled with highly specific zoning rules, leads to consistent architectural outcomes, regardless of the style.

Rear Window House by Edward Ogosta Architecture

Rear Window House, the private family residence of Edward Ogosta, AIA, is a discreet yet decidedly modern addition and remodel to a 1944 bungalow in an area abundant with intact dwellings of the same era. Key to the serene, minimal design was a sensitivity to context to lessen the addition’s impact on the neighborhood.

Vimob is a Modular Housing Solution for Areas with Difficult Access

Vimob is a practical and modern modular shelter designed by Colombian studio Colectivo Creativo. Description by Colectivo Creativo: Vimob was born from the notion of creating...

Perth Street Residence / Humphrey Homes

As a compact home of 260m2, the Perth Street Residence belies its small footprint, providing a spacious and light-filled home. Following the dicta ‘form follows function’, the client’s design brief called for a simple and unpretentious architectural aesthetic using strong honest forms free of embellishment.