A House For A Gardener by Amos Goldreich Architecture

A House For A Gardener by Amos Goldreich Architecture

Project: A House For A Gardener
Architects: Amos Goldreich Architecture
Styling by Jemima Hetherington
Location: London, United Kingdom
Year 2020
Photography: Ollie Hammick
Text by Amos Goldreich Architecture

A much-loved garden was central to our design of this side and rear extension for a Victorian mid-terrace house in the Stroud Green Conservation Area of Haringey. The project for a couple, both in property development and one a keen gardener, arranges a sequence of living spaces around the garden and an internal courtyard that gives constant connection to greenery on the tight urban site.

A House For A Gardener by Amos Goldreich Architecture

Oak-clad beams spanning the breadth of the expansive kitchen and dining area set up a rhythm that draws the eye out towards the garden, which is accessed through sliding glass doors. Expressing these structural elements not only offers crucial extra head height that contributes to the generosity of the space within the extension, but became fundamental to our design.

dining area, Amos Goldreich Architecture

In a unifying gesture we used the oak cladding to extend seamlessly out into a large bay window that projects over a fish pond, and up into the wells of the frameless skylights that make up more than half of the roof area. The warmth of the wood is mirrored in the neutral tones of the terrazzo that covers the kitchen island and countertops below, and in the muted green paintwork of cabinetry.

A House For A Gardener by Amos Goldreich Architecture

A winter garden below an entirely glazed roof draws light and greenery into the heart of the home, allowing our clients to be surrounded by their plants even in inclement weather, and connects the new kitchen and dining space with the study and lounge at the front of the house. Ochre floor tiles pull the tone of the oak wood through into the space, while gloss white wall tiles bounce the natural light.

kitchen, Amos Goldreich Architecture

Automated skylights that regulate the temperature of the courtyard and an irrigation system installed in the garden give our clients peace of mind their plants are taken care of when holidaying or at to their second home by the coast.

A House For A Gardener by Amos Goldreich Architecture

It was important the extension didn’t feel like an add-on, but rather sat in harmony with the existing house. Glass swing doors with black Crittall-style frames allow the winter garden to be combined or separated in a “broken-plan” layout that gives a flexibility to the use of space, and opens up sight lines to both gardens from the entrance hall, off which a new WC and basement utility room are located.

kitchen, Amos Goldreich ArchitectureExternally the extension appears as a pair of intersecting boxes, and is painted grey alongside an earlier extension topped by plant-covered terrace to give the appearance of incremental additions. Touches of grey paintwork to the front of the house ties together the project.

hall, Amos Goldreich Architecture

Amos Goldreich, architect: “Graham is an avid gardener and so in some ways we had three clients for the project – Graham and his partner Steve, but also their plants. A lot of the design revolves around the garden and the inclusion of a new winter garden that not only offers an unexpected oasis in the heart of the home but connects the old and new parts of the house. The project was also about reconnecting our clients to the home they had lived in for the last 28 years, and making it suitable for the 28 years to come.”

A House For A Gardener by Amos Goldreich Architecture

Graham, client: “I’m a keen gardener and my partner has always wanted to build his own house, our rebuilding project had to merge the two. One of the biggest challenges in doing the extension was that we were potentially taking away some of the garden, which I have nurtured and grown for over 27 years. But as the concept of the design and the build progressed, with Amos, we started to get really excited that we would have an internal garden as well – the winter garden. It, along with changes to the internal walls and doors, has brought the outside in to the whole of the ground floor.”

A House For A Gardener by Amos Goldreich Architecture

terrace, Amos Goldreich Architecture

A House For A Gardener by Amos Goldreich Architecture

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.