White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia

- Advertisement -

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (1)

White Walls is a residential tower designed by Paris-based Ateliers Jean Nouvel  in Nicosia, Cyprus.

Description by Jean Nouvel: The iconic tower designed by Jean Nouvel at the center of Nicosia, next to Eleftheria Square transforms the city silhouette of Nicosia. The program includes 10- story residential apartments, a 6-story office space and a 2-story retail area. This verticality in relation to the horizontality of the medieval walls and the moat that enclose the old part of the city sets the stage for a series of inversions that are characteristic of the building. The 67 meter high building will be the culminating landmark of the city.

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (9)

On the south façade a vertical landscape covers approximately 80% of the building’s façade area. This exceptional living environment is working like a natural “brise soleil”. The plants will act as a natural sun control shielding the apartments and the offices from direct sun during summer while admitting a maximum of sunlight in winter. This “living “façade” supports a variety of Cypriote climbing and spreading plants and will be continually transformed by the cyclic movements of the different seasons. 400 years old olive trees continue this vertical landscape on the perimeter of the building. It creates the link to the adjacent urban park and gets a part of the scenery of the city. The apartments and office feature indoor/outdoor loggias that extend the living space outside to take maximum advantage of Nicosia’s temperate climate.

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (2)

On the north façade, the loggias extend out to take maximum advantage of views toward the park and the city skyline. A series of cascading terraces and large balconies acknowledge the Mediterranean climate and the significance of spending time outside.

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (3)

On the east and west façade the loggias extend in from the pixelated concrete walls façade to protect residents and office occupiers from noise, wind and sun. Punctured by a random array of openings, sometimes glazed sometimes left open, especially in the garden areas, the massiveness of the walls is negated by the numerous perforations. Interesting shadow games determine the exterior and interior space in relation to the different sun position of the day. An accumulation of voids and windows shaped by a size of 0,40m x 0,40m creates a unique screen image from the outside and inside point of view. At night the wall as a giant screen is pronouncing the inhabitants light needs and strengthen even more the random system of the facade.

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (4)

On the top two floors of the tower, a duplex apartment is organized around a central court-yard inspired by the Cypriot traditional architecture. Three large shades protect the apartment from the summer sun and emphasize the view to the sky. The project will push the integration of landscape and tower architecture to a new level and offer Nicosia a new architectural icon that symbolizes the city’s future.

Location:The White Walls (Tower 25), Nicosia, Cyprus
Architects: Ateliers Jean Nouvel (Paris, FR)
Local architects: Takis Sophocleous Architects
Concept Design: Philippe Papy
Usable floor area 6739 m²
Gross floor area 10 000 m²
Photographs: Yiorgis Yerolymbos

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (5)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (7)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (13)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (16)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (6)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (4)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (10)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (8)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (7)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (1)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (2)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (11)

White Walls Transforms the City Silhouette of Nicosia (6)

- Advertisement -

Highgate Hill Townhouse / LLI Design

The owners wanted to create a new environment; they liked the idea of having a contemporary house and agreed that the house lent itself to this, however they were concerned that contemporary design could be cold and impersonal.

A Williamsburg Row House Gets a Modern Update

The clients purchased this wood frame row house in east Williamsburg after falling in love with this beautiful, small tree-lined street. Their new neighbors were undertaking a renovation to restore their house to match the 1940’s-era tax photo.

New Holiday Apartment in Międzyzdroje / Studio Loft Kolasinski

The project included the renovation and reconstruction of an apartment in a small tenement house from 1920 in Międzyzdroje, interior design and designing part of the furniture.

Vallée du Parc Residence / Chevalier Morales Architectes

The Vallée du Parc Residence sits in a bucolic valley in Mauricie, a south-central region of Québec. Originally inspired by a reinterpretation of the work of American architect Frank Lloyd Wright, the ground-floor plan is shaped by a studied insertion of various terraces and its relation to the automobile.

Tunquen Wooden Retreat by DX Arquitectos / Chile

Cabaña Tunquen is a wooden retreat designed by the Chilean studio DX Arquitectos A weekend house located at a short distance from both Santiago and the...

Manhattan Infinity Loft Uses Reflective Surfaces and Moving Walls to Create Space

Scott Specht, founder of award winning Austin/New York firm, Specht Architects, has just completed his latest NYC project, The Infinity Loft in Greenwich Village. The 900 square foot loft renovation was completed in September

L-Shaped Home Organized Around a Central Steel Staircase

The house us built on a square lot of 600m2 in diameter, designed as an L shaped bench facing the gard. The two sides of the L-shape home contain the public functions, facing the yard and wrapped around the outdoor sitting area. The swimming pool is located at the back of the yard.

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis

Originally built in 1978, the Atrium Townhome required significant renovations. In the end, the decision was made to gut the house and largely start over. The clients, a young family, wanted updated modern finishes, unique design features, and an open convivial layout

Fitzroy Terrace, Residential Alteration and Addition by Taylor Knights

Fitzroy Terrace is an intricate re-working of a previously run-down double-storey terrace in the gritty, northern fringes of Fitzroy. The design itself represents a real ‘obscuring’ between the old and the new through the deliberate play of thresholds and vertical journeys through the internal spaces.

Multifunctional Lounge Area: A Small Oasis in the Middle of Noisy City

This stunning multifunctional lounge area was designed and completed in 2015 by Ukrainian studio Svoya. Description by Svoya Studio: The cozy and very compact patio...

Renovation Work in Gran Vía de las Corts Catalanes, Barcelona

Construction and management of the complete refurbishment of this 150 m2 flat located on the Gran Vía de Barcelona. The project for the corridor was designed by the architect Gerard Puig Freixas