Residential ArchitectureApartmentsMultifamily Housing and Commercial Building - Contemporary and History in the Same...

Multifamily Housing and Commercial Building – Contemporary and History in the Same Building

multifamily housing and commercial building

Project: Multifamily Housing and Commercial Building
Architecture Office: Mário Alves Arquiteto
Main Architect: Mário Alves
Constructor: Ponto Urbano – Consultores Imobiliários lda
Location: Aveiro, Portugal
Year of conclusion: 2021
Total area: 3277.00m2
Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

The project is located in one of the oldest streets in the Aveiro city, where the architectural richness of the old facades is a hallmark of the city. The project is based on the demolition of a degraded building and the construction of a multifamily housing and commercial building. As such, given the context of the place, one of the premises of the project is to maintain and rehabilitate the facade of the existing building, requalifying it and thus preserving its historical and architectural value in the arrangement of Dr. Lourenço Peixinho Avenue.

multifamily housing and commercial building

facade

The area has a rectangular shape and accentuated morphology, since from the north to the south side, we find a height difference of about 2.50 m. The land on the other sides has contiguous buildings with very defined alignments. Taking into account the site to be developed, the analysis of the surroundings is essential for a good relationship between the new and the existing. In terms of volume, the surroundings are inconstant, the different heights of the buildings mark a disordered design.

kitchen, Mário Alves arquiteto

dining area

In order to ensure a harmonious street front, a single volume is proposed, which, in front of the existing façade, is set back, thus not taking a leading role from that same façade. The proposed volume assumes a height of 4 floors, ensuring that, in the future, the buildings neighboring the building can draw a uniform skyline. Therefore, a smooth language of height transition is guaranteed to bridge the volumetric difference existing on this street front. In this area, the roof design is very characteristic and striking. To this end, the proposed volume assumes a gable design, which, having as its lowest point the façade of Dr. Lourenço Peixinho Avenue, minimizes the impact of volume.

multifamily housing and commercial building

living room, Mário Alves arquiteto

On the rear facade, the volume assumes a height of 5 floors. The roof design continues the two elevations. On floor 0, on Dr. Lourenço Peixinho Avenue, due to its commercial character and pedestrian characterization, gives the pedestrian entrance to the building. Cmdt Street. Rocha e wedge, which, due to its more car-like character, assumes a secondary façade character, being then in this street, the design of the car access. The composition of the main elevation is careful, so as not to take the role of the existing elevation to be recovered, the materiality of the intervention is uniform, as if it were a single piece.

bedroom, Mário Alves arquiteto

bedroom, Mário Alves arquiteto

To this end, the new elevation appears set back, with the new openings having the same characterizing alignments of the existing elevation. In the rear elevation, facing Rua Cmdt. Rocha e Cunha, for the composition of the elevation, there are small protrusions that try to create a distinct rhythm, at the same time giving the possibility that the interior can be exterior.

balcony, Mário Alves arquiteto

staircaise, Mário Alves arquiteto

multifamily housing and commercial building

Contemporary and History in the Same Building

multifamily housing and commercial building

Sugi House by Condon Scott Architects

The Sugi house and the areas of glazing are orientated to maximise solar gain, with minimal openings on the remaining sides of the house to preserve the thermal envelope.

Shutter House by State of Kin

Shutter House is an imaginative and unique home situated in Wembley, Western Australia. A concrete block structure is wrapped in a secondary timber batten skin, with the locally sourced timber creating a warm and tactile materiality that creates a subtle juxtaposition in external finishes.

Oxygen House in Costa Brava / Susanna Cots Interior Design

Luxury single family home, new build, located in the heart of the Baix Empordà area. The house has 5 large suites, each with their own full bathroom. The main suite has a surface of 53 m², with a bedroom, bathroom and dressing room and offers magnificent views of the garden and the swimming pool, with access to the same.

Holiday House Bergraum – Modern Interpretation of the Traditional Barn

Project: Holiday House Bergraum Region/Town: AT - Austria, Vorarlberg, Kleinwalsertal, Mittelberg Landscape: Valley in the Alps, with views of the surrounding mountain peaks Completion: 2015 Architect: Stadtmüller Burkhard...

Kissa Tanto Restaurant Inspired by the Vanishing Jazz Cafes of the 1960s

Tucked into the upper story of a delightfully faded building in Chinatown, Kissa Tanto is a little jewel designed by Ste. Marie, an internationally...

Related Articles