Ancient Party Barn: Playful Re-Working of Historic Agricultural Buildings

- Advertisement -

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (1)

Ancient Party Barn is an old farm building rehabilitated by the London-based Liddicoat & Goldhill Studio. Shortlisted for the prestigious Stephen Lawrence National Architecture Award and awarded a 2015 RIBA South East regional award the Ancient Party Barn is a playful re-working of historic agricultural buildings for residential use. The design inverts the typical barn-conversion type, creating hermetic, introspective spaces set in open countryside.

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (3)

The clients, digital designer John Sinclair and fashion designer Deborah Harvey are collectors of salvaged architectural artefacts and materials, and previously engaged Liddicoat & Goldhill to remodel their Victorian home in East London. In November 2011 they acquired Staple Farm, a cluster of derelict buildings near Folkestone in Kent.

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (2)

Rather than demand specific spaces or programmes, their brief focused on materiality and atmosphere, and on creative re-use of the existing volumes. Our task was to combine the quality of the surviving barn fragments with the texture and tone of their found materials.

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (17)

Set in an Area of Outstanding Natural Beauty, the 18th Century threshing barn, dairy and stables are a prominent feature from the North Downs Way. To maintain the barn’s brooding presence – and to provide security and a sense of protection from rolling Channel mists – the barn is usually kept in a closed state. However, industrial-scale kinetic mechanisms create openings that address key views into the countryside.

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (5)

Massive, insulated shutters recall the original barn doors, and protect a vast rotating window operated by an adapted chain-lift. To the East front, an American aircraft-hangar door allows the exterior to concertina upwards, creating a canopy over the dining terrace and revealing ribbon glazing within. A single rooflight, running the length of the main roof’s ridge provides steady ambient light to the living spaces.

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (19)

The original green oak framing was in a state of near-collapse at the start of the project: it was carefully disassembled and removed from site for repair by the Green Oak Company, specialists in traditional hand-carpentry techniques. While the smaller stable range remains timber-framed, the main barn frame and cladding is largely cosmetic – the oak is supported by a steel exoskeleton clad in a super-insulated industrial SIP system. This structural approach allowed for rapid completion of the building envelope and incorporation of the huge opening mechanisms.

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (11)

One of the central spatial challenges was insertion of a mezzanine (for sleeping and bathing) into the main volume. A tapering brick chimney supports the corner of the mezzanine, and incorporates a cantilevered, waxed steel staircase and an open fireplace. This hybrid device interrupts the regularity of the three-bayed barn and delineates the different programmes within.

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (16)

The prevalence of recycled and found materials belie high-tech solutions to the building’s operational requirements. A ground-source heat pump harvests warmth from the paddock soil to provide heating & hot water. Reclaimed light fittings were adapted to use long-life, low-energy LED lamps. Integration of heat, light and security systems allow Sinclair (who travels frequently between his studios in London, New York and Malmo) to manage the building and work remotely – the barn is part of the nascent Internet of Things.

Project: Ancient Party Barn
Surface: 213 m²
Architects: Liddicoat & Goldhill
Photos: Keith Collie, Will Scott

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (12)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (18)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (14)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (13)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (15)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (6)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (8)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (9)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (10)

Ancient Party Barn - a Playful Re-working of Historic Agricultural Buildings (7)

- Advertisement -

1870 Rustic Barn Restored by Douglas VanderHorn Architects

This huge, sawn-timber hay barn was originally built circa 1870. Located in Greenwich, this rustic barn was recently restored and renovated by Douglas VanderHorn...

Forest Concrete House by Besonias Almeida Arquitectos

The northern end of the Forest Concrete House was designed as the culmination of the common space with a large semi-covered balcony protected from the views from the street by the local pastures and with distant views of great scenic value.

A Loft-Style House With an Interior Space That Feels Light, Airy and Spacious

A loft-style flipped-plan rhythmically-organized house designed by the architects for their own family, this budget-sensitive human-scaled project wove together the architects’ deep knowledge of San Francisco’s urban context and codes with their crisp and clear material and architectural aesthetic.

Bouldin Creek Residence by Restructure Studio

The Bouldin Creek Residence progresses down a sloped lot, with increased heft as it goes. It’s squeezed around the oak tree in the middle, and a deck wraps the tree, making it the centerpiece of the design.

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

If your house isn’t quite working for you, it can be tricky to put your finger on why. Often, that’s because it’s a combination of things. In this case, the spaces didn’t quite flow, the basement was dark, and there was little connection between inside and out.

House of Bees / Extra Medium

My family bought land in South of France’s Vaucluse department in the early 2000s. At the time, a small farmhouse sitting in the forest nearby had been weathering away for more than a decade. It stood on its hill, fading comfortably into the landscape.

Treasure Cays House / Moreno Masey Architecture Studio

Treasure Cays is a new build beach front house which looks to appropriate the local vernacular style and add a contemporary use of materials,...

An Intergenerational Home Conceived by Williamson Williamson as Two Distinct Residences

A wide lot backing onto Ancaster Creek is the site for a intergenerational home for a family and their elderly parents. The house was conceived as two distinct residences, each formed into a linear bar containing the full program of a home.

Tap House in Baltimore by GriD Architects

Nestled between Frederick Law Olmstead’s Patterson Park and Baltimore’s historic waterfront, Tap House emerges as a typical, unassuming, sixteen foot wide corner rowhouse common to the urban fabric.

Pahi House, Rural Retreat in New Zealand by Pac Studio

This cost-effective and environmentally responsible new home is placed between native bush and the Kaipara Harbour on the Pahi Peninsula. The two-bedroom house has a highly efficient plan, which takes into account standard sheet sizes and construction techniques ...

Narrow Vertical Home Maximizes Light and Space in Ho Chi Minh City

18 House is a narrow vertical home located in a calm dead-end alley in Ho Chi Minh City, Vietnam, owned by a young couple with a kid. The plot is a relatively small rectangle of 18 sqm which had challenged the architect to bring out