Residential ArchitectureHouses3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

Project: 3 Bedroom Home / Courtyard House
Architects: Strachan Group Architects
Location: Whitford, Auckland, New Zealand
Photo Credits: Simon Devitt
Text by Strachan Group Architects
Awards
2019 Finalist NZ ColorSteel Building of the Year
2020 Trends International Design Awards Winner – NZ Architect Designed Bathroom

This home is located high on a hill with expansive views west from the Manukau Heads through to the Gulf Islands and the Coromandel to the east. A home for a farmer, a landscape gardener and their adult family. The design brief called for a relatively efficient 3 bedroom home to accommodate family life and flexible occupation of the adult children in rural south-eastern Auckland.

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

Tricky site geology offered a predetermined 20x20m building platform (400m2). A conscious decision to resist the normal response of spreading out across the landscape and to allow the building platform to remain a constraint, meant “thinking inside the box”. This led to a process of subtraction, of cutting away space not required. The home is solid to the south and south-west with a courtyard in the middle and is cutaway to the north east corner. It turns it’s back to the road front and the coldest wind, opening to the sun and view, all while remaining within the 20x20m square.

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

The elevated position subjects the site to severe weather from every direction. Rural farm buildings have inspired a collection of ‘lean-to’ like forms gathered around the courtyard, each creating a silhouette against the skyline. Links to the rural vernacular are incorporated with the use of profiled metal for the primary cladding. Like a Driza Bone rain coat the cladding provides a protective coat on the exposed site and fits snuggly over and around the cold sides of the building. The cladding loosens a bit to the warmer north facade, with projecting eaves and siberian larch siding to add a layer of softness and warmth. Larch continues inside the living spaces to bring the warmth in. The exterior colour palette is deliberately grey and subdued to blend building and sky.

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

A solid castle like landscape wall closes the road edge of the square form, screening off courtyards, service spaces and entries. The wall adds a layer of mystery of what lies beyond. A single central living space opens to a sheltered landscaped courtyard to the east and a covered outdoor space to the west. This living space also forms the connection between the separate bedroom zones.

kitchen and dining space, Strachan Group Architects

A combination of time and the client’s passion for landscape will further embed the built form into the site, transforming the house high on a hill into a home that is completely of the hill.

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

kitchen, Strachan Group Architects

dining room, Strachan Group Architects

bedroom, Strachan Group Architects

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

bathroom, Strachan Group Architects

shower, Strachan Group Architects

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

terrace, Strachan Group Architects

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

3 Bedroom Home Designed with a Courtyard in the Middle

Subscribe to our newsletter

Brick Bungalow Addition by MODO Michael Ong Design Office

Located in the leafy suburb of Hawthorn East, Open house is an renovation and addition to an existing brick bungalow. The existing house was in great condition, however the rear lean to extension completed in the 1970s has become an awkward living area with a poor connection to the garden.

Loft M50 by Paola Maré Interior Designer

Located in a pleasant courtyard in the city center, Loft M50 is the result of the conversion of a portion of a building originally used as a body shop.

Agahnia House by Sebastian Mariscal Studio

A humble path seductively leads to a filtered stonewall with a mysterious presence. There are no windows and no reference to any grand entrance. Rather, a dense and naturally grown vegetated surroundings filtering the Agahnia house, to its almost disappearance.

Addition to the Rear of a Interwar Bungalow

Designed for our garden loving client in Artarmon, on Sydney’s leafy North Shore “House in the garden” is an addition to the rear of a modest, interwar bungalow set within a beautiful established garden.

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle

SHED Architecture & Design, together with interior designer Jennie Gruss, gave this 1957 midcentury home—originally designed by PNW architect, Arnold Gangnes—a fresh update for a young family in Seattle, Washington.

Recommended Stories