Chapel on the Hill: Boutique Conversion of a Methodist Chapel

- Advertisement -

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (1)

Set in the very best walking area of the beautiful North Pennines, UK, just a short walk from the famous High Force Waterfall, this stunning chapel conversion with its historic building fabric and modern interior design is a real Teesdale jewel. The original windows of the nineteenth century building have been reopened, framing dramatic views of the dales to create a spacious and luxurious self-catering holiday cottage for seven guests. It has a large and fully equipped kitchen, a cosy living room, four comfortable bedrooms, two en-suits and a luxurious family bathroom. The reconstruction, designed by Evolution Design, has just recently been finished.

Chapel on the Hill – Description by Evolution Design: 
Historic features given immediate care
As the existing building was in a poor state of disrepair and had been vacant for many years, the aim of the reconstruction project was to bring this unique property back to life and to enable visitors to appreciate the history and local architecture while providing a beautiful environment to explore the surround countryside and its vast range of activities.

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (2)At the time of acquisition, the property had sustained considerable water ingress due to its state of dereliction and not being maintained. Due to its exposed location, strong winds and driving rain, most of the interior finishes had been damaged badly, besides the main roof had deteriorated badly and the roof rafters required replacement. Before any scheme or design had been drafted, the first tasks were instructing preliminary repairs for the damaged roof and board the windows and doors to prevent any further water damage. Once this had been completed the project team evaluated the available space to establish the type and quantity of facilities that would suit best the size and location of the Chapel.

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (5)

New mezzanine floor
The insertion of a new mezzanine floor allowed for planning of three bedrooms upstairs and the kitchen / dining area, the living room, the bathroom and the fourth bedroom on the ground floor. Our approach was to provide solutions that answered the brief, but did not alter the historic details or essence of the Chapel. The main hall was the core element that gives the Chapel its feel of space and with its detailed simplicity it became the heart of the proposed design.

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (6)

Complement the character of the building
Modern, stylish and yet in the context of the location and its history – these were the main criteria for designing the interior of the new holiday cottage. We wanted to create a space that was modern and yet had a traditional language that would complement the historic nature of the Chapel and appeal to a wide range of guests. This was reflected in our choice of furniture and finishes. All materials and design had been considered in the context of the character and appearance of the existing building and the Teesdale vernacular. Traditional materials were proposed to ensure the scheme respects the character of the landscape and the existing buildings.

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (7)As the heart of any home the kitchen and dining space was intended to be open and bright, taking advantage of the Gothic windows and the beautiful views of the surround landscape. The aim was to keep a traditional feel by retaining the roof trusses with a natural finish. The kitchen units were styled to keep a homely rural feel, which is framed by the feature wall tiles. By using traditional tiles to cover the full height of the back wall complemented the generous ceiling height and feeling of space.

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (8)

Modern and comfortable holiday cottage
Being located in the very heart of the Upper Teesdale, the Chapel is a perfect location for unforgettable holidays spent walking, cycling, climbing, fishing or just relaxing with a book and a glass of wine in front of the log burner. Set high on the rolling hills, the Chapel offers peace and quiet, yet Middleton-in-Teesdale with shops, restaurants and pubs is just a few minutes drive away.

Architecture and interior design : Evolution Design
Floor Area: 141 m2
Completion: Summer 2015
Photographer: Chris Humphreys

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (9)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (10)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (11)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (12)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (13)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (14)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (15)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (16)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (17)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (18)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (3)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (4)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (19)

Chapel on the Hill Boutique conversion of a Methodist Chapel (20)

Ground-Floor_plan

First-Floor_plan

- Advertisement -

Collection of Colorful Lamps Designed by Polish Studio Profizorka

We create custom lamps that we specifically design according to our clients' needs or particular interiors. We can adjust the lamp for a particular contract, change length, height, colour or anything you would like.

Small Guest Cabin in Manhattan / Breitner Ciaccia — Office of Architecture

For the design of a small guest cabin with all the fixings on an existing foundation, BC—OA treated this 12' x 15' footprint - well smaller than a single car garage - as a little jewel box, packed out with the full functionality of a house four times its size,...

The Farm by Fergus Scott Architects

The Farm was designed by Sydney-based Fergus Scott Architects. This project received a 2016 AIA Architecture Award for Residential Architecture - Houses (New). The Farm...

Sonoma Farmhouse / McElroy Architecture

The Sonoma Farmhouse was expanded by adding a master suite in a complementary shape. The existing portion of the home was modernized by opening the floor plan, modifying rooflines and adding large sliding doors to connect to the outdoors visually and physically.

BeneBaby International Academy by VMDPE Design

The new campus of the BeneBaby International Academy is located over the Lanjiang Hills of the Futian District in Shenzhen, China. Covering an area of 2,000sqm, it is a kindergarten institution that aims to provide comprehensive quality education.

Massey House / Shaun Lockyer Architects

Massey House explores the idea how a contemporary home can fit within a character precinct while equally addressing current lifestyle expectations. The house was...

Contemporary Barn Conversion with a True Scandinavian Vibe

Huge contemporary barn conversion located in a beautiful and scenic five acre plot nestled within the Wiltshire countryside, South West England. This designer home was...

Island Bay House, New Zealand / WireDog Architecture

Designed by Andrew Simpson of WireDog Architecture, the Island Bay House is set on a sloping quarter-acre lot in New Zealand. The house belongs Simpson and His fiancee, Krysty Peebles

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete

Villa K, located in Thüringen, is the first German project for Paul de Ruiter Architects. The realization of a sustainable villa, discrete and integrated...

Espai París Art Gallery / Meritxell Ribé – The Studio Room

This new space, opened in September 2016, is located in the very heart of the Eixample of Barcelona, within the so-called "Bcn Design District". The project was based on the division of space into two floors.

Olivier Nelson Residence, Montreal / Naturehumaine Architects

The transformation of this duplex located in the borough of Plateau Mont-Royal into a single-family home, is defined by the creation of a central core around which the spatial organization is defined to allow natural light into the heart of the house.