Residential ArchitectureHousesBach Studio with a Total Footprint of Only 100m2

Bach Studio with a Total Footprint of Only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio 19 is designed by Strachan Group Architects and is located in Onemana, Coromandel, New Zealand. Onemana bach has a total footprint of 100m2 (75m2 + 25m2 interior decks).

Description by SGA: This small project is unique in many ways, including the project team consisting of Dave Strachan in conjunction with 16 third year architecture students, John Cocks and Marshall Cook. This team not only design the Onemana bach, they built it.

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Located in the coastal town of Onemana this small project is more than meets the eye. Whilst it was small in both budget and footprint, clever thinking and innovative solutions have produced a bach which ticks all the boxes; the clients “couldn’t be happier.” They did not want a large, elaborate beach house, nor would their budget allow; they wanted a well designed, compact, stylish yet simple easy care place to go with their two girls.

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

With a total footprint of only 100m2 (75m2 interior + 25m2 decks) Onemana bach studio offers a master bedroom with private deck, bunkroom, bathroom/ laundry with both interior and exterior access, kitchen, living, dining with decks to both the East and West and built in furniture and storage throughout.

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

A number of design decisions have elevated a simple building to a project which is full of interest and rich in character; a key move is the timber slatted breezeway which penetrates the high performance thermal envelope, running NorthEast-SouthWest, this assists the natural cross ventilation and highlights the play of light with the late afternoon sun filtering through the trees and timber slatting.

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

The building also includes a take on traditional board and batten, offering rhythm and relief; a double floor step work with the natural contours of the site and the monopitch roof which wraps the building to the South; the NorthEastern corner hovers above the slope with large timber doors peeling back to open the corner; and the material palette is locally sourced, boasting timber throughout including decking inside and out, slatted ceilings and privacy screens and plywood on both walls and ceilings. Photography by Simon Devitt

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2 (10)

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2

Bach Studio with a total footprint of only 100m2 (11)

Bach Studio with a total footprint of only 100m2 (9)

Sophisticated Coastal Retreat for a Young Family in Eastbourne, New Zealand

The clients commissioned John Mills Architects to design this home to suit there busy lives as a scientist and a building contractor. A sea change was called for as they left their big rural home on a lifestyle block up in Whitemans Valley, for this coastal retreat…

Apartment V in New Taipei City / Ganna Design

Completed in 2016, Apartment V is a private home located in Xindian, New Taipei City, Taiwan. The project was designed in 2016 by Ganna Design. From...

L’Accostée House by Bourgeois Lechasseur Architects

L’Accostée House is located in the Adstock area, on the shores of Lac St-François. The clients have lived on this beautiful site for a few years and enjoy aquatic activities on the lake.

Westbourne Gardens Apartment by Nimtim Architects

Designed by Nimtim Architects, Westbourne Gardens is an ambitious internal refurb of a first floor apartment in London, UK. The flat itself is small...

Wild Ginger Denny Triangle in Seattle / SkB Architects

Wild Ginger’s new Denny Triangle location builds upon the look and feel that SkB Architects developed for the recently completed Wild Ginger at Lincoln Square in Bellevue, Washington (USA).

Related Articles