Edgars Creek House by Breathe Architecture

Edgars Creek House is an assembly of three pavilions – sleeping, bathing, living – with each framing a central courtyard

Edgars Creek House by Breathe Architecture

Project: Edgars Creek House
Architects: Breathe Architecture
Location: Edgars Creek Trail, Thomastown VIC, Australia
Photo Credits: Tom Ross
Text by Breathe Architecture

We are proud to acknowledge the Wurundjeri people of the Kulin Nation, the traditional custodians of the land upon which Edgars Creek House stands. We recognise their continuing connection to land, waters and culture.
Sitting on the steep banks of Edgars Creek, this house is raw and elemental. It is simple and honest in its approach to siting and planning.

Edgars Creek House by Breathe Architecture

The home is broken down into three elements, three pavilions. One for sleeping, one for bathing, one for living. They frame a central courtyard, and they frame the view to the west through a tall stand of Ironbark trees, and onto the meandering creek beyond. Each pavilion is connected to the landscape, to the view, to the creek.

Edgars Creek House by Breathe Architecture

The materiality of the house responds to its bushland context. A rammed earth wall shields the south of the house, and talks to the sandstone cliffs of the creek below. The pavilions sit among the Ironbark trees and are clad in raw Ironbark themselves.

interior design by Breathe Architecture

Edgars Creek Retreat is all about a connection to nature. This home is about the country and the landscape in which it exists, and offers a way to live as part of that system rather than trying to preside over it.

Edgars Creek House by Breathe Architecture

Edgars Creek House by Breathe Architecture

kitchen by Breathe Architecture

bedroom by Breathe Architecture

bathroom by Breathe Architecture

bathroom by Breathe Architecture

Edgars Creek House by Breathe Architecture

Edgars Creek House by Breathe Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Another Venice – Internal Renovation of Historic Building in Venice

The latest project by Andrea Marcante and Adelaide Testa is in the most decorated city in the world, where an extraordinary architectural past struggles to absorb contemporary developments: a project for the renovation of a 19th-century building facing a small canal in Sestiere San Marco.

A Bold Transformation, a Professional and Innovative Environment

The Fédération des établissements d’enseignement privés, FEEP, is now displaying its colours with its completely redesigned building. Dating back to 1960, the building offered spaces ill-suited to today's professional needs.

Modern Family Retreat in Washington Boasts Magnificent Views

Perched high above the Columbia River on a rocky bluff, Cliff House is a modern family retreat within minutes of the clients’ favorite playgrounds for windsurfing, skiing, or mountain biking.