A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

- Advertisement -

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

Project name: Agricultural Complex Conversion – Buda Mill & Grain Co.
Cushing Terrell design team:
Sheri Blattel, Project Manager/Principal in Charge
Alex Bingham, Architecture Project Lead and Designer
Brad Thigpen, Architect
Jousha McCalip, Electrical Engineer
Buckley Parks, Electrical Engineer
Project consultant team: Cushing Terrell (architecture, mechanical engineering, electrical engineering, fire protection, signage design) / Buda Mill & Grain Co. (contractor) / Southwest Engineers, Inc. (civil engineer) / Hollingsworth Pack (structural engineer) / Sign Crafters, Inc. (signage fabricators)
Location: Buda, Texas

Once dotted with dilapidated metal sheds, silos, and a cotton gin dating to 1914, historic Buda Mill & Grain Co. in the Texas Hill Country is finding new life as a multifaceted, community-focused destination. Firmly entrenched in Buda’s history for over 100 years, the redeveloped site now offers more than 27,000 square feet of retail, restaurants, and community-oriented spaces that bring locals and visitors together within a vibrant setting. The agricultural complex is composed of five structures—a mix of old and new—including a renovated 105-year-old cotton gin building, a large, renovated steel equipment shed, a historic elevated grain augur, four vintage silos, and three new buildings. The challenge was how to preserve the bones of what was there while making the existing structures and new facilities a cohesive complex.

Buda Mill & Grain Co. / Cushing Terrell

The largest of the buildings—a 6,000-square-foot, steel-framed equipment barn nicknamed Big’un—measures roughly 120 feet long by 60 feet wide. Taking advantage of the simple, modular elegance of its structural system, the walls of the first bay were removed to create a Texas-sized covered porch that faces Main Street. A glass wall delicately defines the back of the first bay to fully enclose the remainder of the building, which is slated for a future retail space, restaurant, and brewery. The thinly detailed glass wall was made possible through the use of insulated steel mullions. Supporting the mullions behind the glass wall, surplus steel columns removed during Big’un’s renovation were repurposed to provide structural support. The original metal roof, historic silos, and overhead augur were integrated into the final design as a nod to the site’s former use. The auger became the perfect armature for the Buda Mill & Grain Co. sign.

Buda Mill & Grain Co. / Cushing Terrell

The historic, 3,000-square-foot, brick cotton gin building was kept largely intact with work limited to stabilizing the structure and adding a modest addition to the rear of the structure. Exposed steel and concrete additions complement the existing brick while making clear the distinction between what’s historic and what’s modern. Outdoor areas surrounding the structure were enhanced with simple solutions to block the hot, Texas sun while preserving views of the historic building to create an inviting space for patrons to meet and linger. Bricks removed during the renovation were salvaged and repurposed. Board-formed concrete site walls provide space for signage. Concrete pathways guide visitors through the complex. Together, the renovations and new structures create a popular venue for the community.

Products/Materials
Steel doors & windows: Presidio Steel Doors & Windows
Standing seam metal roof: Berridge
Sheathing: Huber- Zip System
Glazing: Guardian SunGuard SNX 51/23 insulated glass
Garage door: Overhead Door (model 625 Stormtite insulated heavy-duty)

Buda Mill & Grain Co. / Cushing Terrell

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

Buda Mill & Grain Co. / Cushing Terrell

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

- Advertisement -

The bathtub – a touch of elegance and originality, by Drummonds

The bathroom is an oasis of serenity and relaxation and it is worth to pay the necessary attention when we choose the accessories and...

The Adaptation and Extension of a 1960 Vintage Office Building

A 1960 vintage 5-story office building, situated adjacent to the Wheaton Metrorail station, is adapted and extended to create a new 12-story, 194-unit apartment...

Wildcoast Residence by FGR Architects

FGR Architects has brought the best of simple, minimalist design to Wildcoast Road, Portsea, by creating a rectangular module home that effortlessly stands out amongst the establishment. The design is meticulous and considerate where upon first look, the family residence appears to be floating, as it sits perched on a crest.

CuldeSac Designs Legit, the Temple of the Sneaker Culture

Wearing shoes becomes a ritual, and each corner of the shop is like a museum, with household objects that work as support for sneakers exposed highlighting the special of its nature, giving them the place they deserve in the collector’s imaginary.

Vaucluse II House / Lawless & Meyerson

Vaucluse II House  is a private residence recently designed by Sydney based interior design firm Lawless & Meyerson. Overlooking Sydney harbour, this four level home...

Bookstore-Themed Commercial Complex / Gonverge Interior Design

The project is a bookstore-themed commercial complex, which offers lifestyle aesthetic experience with multiple business forms via a "culture + commerce" design strategy. The 18m-high and 240m-long artistic book walls in it are striking and pioneering, bringing a brand-new image of urban commercial space to Xi’an and even China.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects

Grounded by its singular direction and enhanced by innovative details, the Shadow Box may eventually cast its “shadow” onto our future work, extending the knowledge we’ve gained and the lessons learned.

Geef House / Damilano Studio Architects

Geef House was born in a compromised context in the first outskirts of Sondrio (SO, Italy) within a lot that was used as a relax time place by employees of an electric company.

18th Century Coach House is Creatively Renovated in the Irish Countryside

The refurbishment and transformation of an 18th century coach house and protected structure to accommodate an assisted living unit for an extremely disabled young adult and her carers on the ground floor.

Environmentally Friendly Country Home Built on 17th Century Stone Ruins

This environmentally friendly house sits in a protected copse with magnificent views north for more than 50 miles, a situation that would have afforded the occupants a defensive position against aggressors from the North.

Contemporary Residential Building of Five Housing Units: La Géode

The project is located on “de la Roche” Street, in the neighbourhood of Le Plateau Mont-Royal, a vibrant district with an exceptional urban vitality. In the light of its situation, the project aims to give a new breath to its plot with a contemporary residential building of five housing units.