facebook

Batory Flat – Refurbishment of an Apartment from the 70s

Batory Flat - Refurbishment of an Apartment from the 70s

Project: Batory Flat
Office: Atelier Starzak Strebicki
Location: Poznań, Poland
Year: 2017
Area: 84m2
Photography: Mateusz Bieniaszczyk
Text by Maja Brzozowska-Brywczyńska
Courtesy of Atelier Starzak Strebicki

The refurbishment of the flat in one of Poznan housing estate was led by the need of reorganising space for a family of two adults and three children so that all residents could spend time together as they like, as well as have their place. For this goal, particular rooms change their functions and users. The biggest one which had been a place for family meetings, study space and playing area was transformed into a children’s room. The common space was arranged in the kitchen with the dining room and the widened corridor connecting all rooms. The remaining part of the flat was dedicated to a master bedroom and a study space, which enable a user to be isolated from the hustle and bustle of family life.

Batory Flat - Refurbishment of an Apartment from the 70s

The first step was to make the floor uniform in the whole Batory flat – so far lined with panels and tiles. Light ash boards give a sense of cosiness. They are also friendly material for playing area, which is hard to control while having three children.

Batory Flat - Refurbishment of an Apartment from the 70s

To fully use the space in the girl’s room, one of the walls was covered by built-in bed units and another one by a large wardrobe, an identical in the master bedroom. The design of built-in furniture aims to separate three sleeping zones located on different levels. Every bed with a shelf for books and a night light creates a comfortable corner which provides privacy in the shared room. The furniture is concurrently a storage space, a den, invisible shelves and drawers which allows hiding all of the children’s treasures.

Refurbishment of an Apartment from the 70s

It was decided to replace the traditional door leaf by sliding panels veneered with ash wood in the same colour as the furniture. Space in the middle of the room was left unfurnished. It is a place to be fulfilled by girls’ play and imagination.

Batory Flat - Refurbishment of an Apartment from the 70s

Refurbishment of an Apartment from the 70s

Refurbishment of an Apartment from the 70s

Batory Flat - Refurbishment of an Apartment from the 70s

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Elliott Ripper House Combines Modern Features with Warm, Rustic Touches

The Elliott Ripper House project presents an appropriately simple and direct extrusion of an existing archetypal form within a sustainably modest footprint. Treated pine rusticated weatherboards extrapolate the existing material and finish found at the front of the house

Ecological Living Module / Gray Organschi Architecture

UN Environment and UN Habitat tasked the design team to address these issues with a housing prototype that would be installed at the UN Headquarters in New York. In response, we designed and built the Ecological Living Module - ELM

Single-Story Ranch with Large Atrium Spaces

Nest Architectural Design in collaboration with Cadre General Contractors designed this contemporary ranch house in Belcaro, a neighborhood of Denver, Colorado. This flowing, single-story ranch with large atrium spaces was designed with a master suite and children’s sleeping zones connected by shared public spaces.

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Overlooking the natural elegance of the Mount Sutro Open Reserve, the Twin Peaks Residence is a direct reflection of the occupants who live there, two highly active 30-somethings with a passion for yoga and a thirst for travel.