Residential ArchitectureRenovation ProjectsThe Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle

Architects: SHED Architecture & Design
Project: Hillside Midcentury
Lead Architects: Thomas Schaer, Chris Phillips
Interior Design: Jennie Gruss
Location: Seattle, United States
Area 2250.0 ft2
Project Year 2017
Photographer: Rafael Soldi

SHED Architecture & Design, together with interior designer Jennie Gruss, gave this 1957 midcentury home—originally designed by PNW architect, Arnold Gangnes—a fresh update for a young family in Seattle, Washington. The design team set out to restore the home’s midcentury elements back to their original intent, while also integrating some of the firm’s own modern details.

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 1

Originally, the two floors of the home were mirrored, which was a common architectural approach in the 1950s. For this reason, SHED did not make any major structural changes but instead updated the kitchen, bathrooms and bedrooms to better align with the family’s living patterns.

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 2

On the main floor, the unifying strut provided lateral strength and a datum line that organized different passageways from the entry to the kitchen. The kitchen was updated with Maroon laminate cabinets from Beech Tree Woodworks because the homeowners wanted a pop of color. The hardwood floors see in the living room and dining room is original as well as the green slate floor in the entry but flooring was replaced elsewhere in the house.

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 3

The master suite, originally two bedrooms, was modified by transforming one of the bedrooms into the master bath, which features a floating vanity and open shower. The homeowners wanted a powder room on the main floor but there were space limitations so SHED created a separate toilet compartment off the master bath to serve both uses.

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 4

On the ground floor, SHED modified the entry from the garage and created a dedicated mud room using a wood screen (designed in house) to separate the flex/bonus space from the entry without inhibiting light. They also transformed an old tool shed into a pool—one of the homeowner’s goals—which was challenging due to the limited footprint.

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 5

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 6

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 7

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 8

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 9

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 10

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 11

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 12

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 13

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 14

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 15

The Interior Remodel of a Midcentury Modern Home in Central Seattle 16

Kid-Friendly Contemporary Retreat / B. Jane Gardens

Backyards are a favorite place to relax, unwind and enjoy time with friends and family. " Kid-Friendly Contemporary Retreat " is a project completed...

Grace House: Full Renovation and Addition to a House from the 1890s

Located in Toronto’s Little Italy neighbourhood, Grace House is a full renovation and addition to a house from the 1890s creating a connected and light-filled home for a young family with a segregated second suite at the lowest level.

ARCH.A StudiO Convert an Old House into an Inspiring Office

When creating a place to work, the pioneers of the Arch.A StudiO have taken their own needs into consideration. They realized that they spend most of the day working in offices or coffee shops, then going home.

Oatlands Close House by SOUP Architects

We were asked to look at renovating and extending an existing 4-bedroom house on a long north/south axis site in Surrey. The existing house had a very poor connection to a fantastic rear garden. The plot is on the bend of the road and makes the Oatlands Close house sit at an angle to the long rear garden, which for us created an interesting dynamic and great opportunity.

High-Tech Office Featuring Thoughtful and Modern Details

The team at Abramson Architects took cues from residential strategy in order to articulate the client’s ideal of a space that is humanizing, connected, and intelligent.

Related Articles