Residential ArchitectureHousesA Mushroom-Formed Wood House in the Forest

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

Project name: The Mushroom-Formed Wood House
Architects: ZJJZ Atelier
Lead Architects: Sean Shen, Xuanru Chen, Yuying Kate Tsai
Project location: Jiangxi, China
Completion Year: 2020
Gross Built Area (square meters or square foot): 50 m
Structure Consultant: XIE Technologies
Contractor: Zhejiang Huzhou deyi Construction Co., Ltd.
Photo credits: Fangfang Tian, ZJJZ
Text and photos: Courtesy of ZJJZ Atelier

The Mushroom-Formed Wood House is located in a pine forest. Thus handling the relationship between nature and the architecture became the essential approach of our design.

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

The architectural form of the Mushroom is composed of two simple volumes according to the functions:
The main part of the mushroom is the guest room space, with a panoramic window set up near the viewing height. When sitting on chairs or leaning on the bed, the guests are immersed in the surrounding nature. The loft serves as a child area, linked by the small-scale stairs. The pure white cone-shaped roof is rounded on top, creating a sense of unbounded extension to the space.

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

The bathroom and storage space are arranged in a simple rectangular volume, which is inserted into the main body of the Mushroom. A horizontal window is designed next to the bathtub, avoiding the view from pedestrian path to ensure privacy, while bringing nature into the space. Meanwhile, the circular skylight at the top introduces different expressions of light and shadows with the change of time and weather. This poetic space also serves as the entrance lobby of the house, where the guests often visit and linger.

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

The Mushroom-Formed Wood House adopts a lifted steel structure to minimize the impact of construction on the site. As time goes by, green plants on the ground will gradually spread to embrace the building. The cone-shape roof is cladded with pine woods, while the rest of the house is coated with granolithic concrete. The material changes in color with humidity and time, allowing the building to harmonize with the surrounding natural environment.

section

bedroom, ZJJZ Atelier

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

staircase, ZJJZ Atelier

bathroom, ZJJZ Atelier

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

plan

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

A Mushroom-Formed Wood House in the Forest

Highland Star Chef Restaurant by JG Phoenix

Highland Star Chef Restaurant is located on the top floor of Yanhan Highland, a multi-quality space and artistic life landmark in urban nature.

Kiah House by Austin Maynard Architects

Kiah House is an addition to a weatherboard cottage in North Fitzroy, Melbourne. The extension comprises two separate pieces of architecture, the master bedroom ‘haven’ - which sits beside the original house extending to the northern boundary, and the separate office poised above.

Charismatic Loft Apartment in an Old Marmalade Factory

This charismatic loft was recently completed by Loft Kolasinski, a interior design firm based in Szczecin, Poland (north of Berlin). Our project was done in...

Victorian Townhouse in London Completely Renovated by LLI Design

LLI Design have recently completed a total refurbishment of a 3 storey Victorian townhouse on a leafy residential road in Highgate, a desirable residential area of North London.

Akubra Off-Grid House / Alexander Symes Architect

Located in the middle of a bull paddock sits an off-grid home inspired by the iconic Australian Akubra hat. This inspiration came about at the first meeting with the clients on their bull farm, around 50mins southeast of Tamworth.

Related Articles