Atlantic House / Bates Masi Architects

Atlantic House

Located in Amagansett, NY, Atlantic House is a single-family house designed by Bates Masi Architects.

Across the street from the property, in the low dunes near the Atlantic Ocean, a historic Life Saving Station serves as a cherished reminder of the maritime, military and architectural history of this coastal landscape. Built over a century ago, the station is part of a network of structures used to provide rescue and relief for shipwrecked sailors, and it was from this station that a guard once discovered Nazi invaders coming ashore during World War II.

Atlantic House 1

Designed with lookout towers, weather-protected cupolas and elevated decks, the stations offered many views for the crews to survey the horizon through all seasons. Inside, large, open storage rooms often featured boats, oars and other useful items hung from exposed beams for easy access. Taking cues from this structure, the design of the new residence strikes a dialogue with the landmark to enrich the experience of the new home and celebrate the local history.

Bates Masi Architects 2

The principal strategy for the home stems from the utilitarian practice of hanging boats and other items from the station’s wooden post and beam structure. In a modern reinterpretation, the residence features an exposed steel structure which defines the main living spaces and forms a framework onto which other functions can be hung: the main stair is strung from beams above, and the rods used to support each tread serve as guardrail for the stair; a wood burning stove sits on a suspended steel shelf; light fixtures are fastened to the flanges using standard beam clamps; a swinging chair hangs from the cantilevered living area above.

Bates Masi Architects 3

On the exterior, a system of bronze bars was developed to hang the thick cedar siding boards in place without fastening through the wood, allowing the boards to expand and contract naturally with changes of temperature and humidity. Like the weathered cedar shingles on the Station across the street, each material—cedar, bronze, and weathering steel—was chosen for its proven durability in the coastal climate. As each material weathers over time, the appearance of the siding will record the cycles of rain, sun, freeze and thaw: cedar will lighten from the sun; bronze bars will patina to dark brown and eventually turn green; weathering steel will develop a deep rusted texture on the surface which protects it from further corrosion by the salty air.

Bates Masi Architects 4

The weathering steel around the base of the building marks the height the home was raised above the flood plain. To minimize the impact of the footprint on the sensitive ecological environment, the main living area is stacked above the bedrooms, and, like the lookout towers of the stations, an even higher roof deck provides elevated views of ocean.

Bates Masi Architects 5

By taking cues from the historic lifesaving station, the home responds to the environmental and historical context. In so doing, it honors the local heritage and enriches the present day experience.

Architects: Bates Masi Architects
Project: Atlantic House
Team: Paul Masi, Danielle Caylor
Location: Amagansett, New York, United States
Area 2300.0 ft2
Photography: Bates Masi Architects

Bates Masi Architects 6

Bates Masi Architects 7

Bates Masi Architects 9

Bates Masi Architects 8

Bates Masi Architects 10

Bates Masi Architects 11

Bates Masi Architects 12

Bates Masi Architects 13

Bates Masi Architects 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Varenna Kitchens, Bright and Spacious Kitchens with Modern Design by Poliform

Varenna kitchens series made by Italian company Poliform provides a natural aesthetic through a modern design. Characteristic to these kitchen models are the generous surfaces compared to the volumes that oscillate, sometimes being reduced to the bare necessity.

A Weekend Residence with a Dynamic Mix of Volumes, Spans and Cantilevers

Placed in a land with a native forest surrounding it, the NVD house was designed in order to attend the wishes of a couple with three children: having a weekend residence for relaxing and leisure moments to the family.

Modest Case Study House Redesigned with a Steel Structure and Larger Window Openings

Balcones house is perched on the edge of a fractured limestone cliff, which is a part of the echelon of the Balcones fault. Rooms look either downhill into the tops of trees in the ravine below or uphill into the rock gardens behind the house.