A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

Project Name: Hillside Family House
Architectural & interior design: Ming Ding Spatial Art Studio
Designer: Jin Feng
Project location: Ganzhou City, Jiangxi Province, China
Project area: 300 m2
Completion time: October 2018
Main materials: lamps (NVC), doors (Jin Datian), wooden floorboards (PARROT)
Photographer: Ouyang Yun
Text: Sunshine PR

It is not uncommon for China’s new generation of rural migrant workers to save up for a self-built house in their home village. Ironically, most of the houses become vacant after being constructed, just acting as a flashy symbol of wealth in neighborhood. However, this project is different, as it is meant for daily dwelling and living. The owner, who has a career in Guangzhou and Shenzhen, returned to her hometown in southern Jiangxi Province, yearning for the familiar flavor of food and life in her childhood.

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

The site is situated at the edge of the village, adjacent to a forest park. Backed by the mountain, endowed with greenery, its peace and quietness inspired the designer Jin Feng, and the silhouette of a reclusive white hillside family house appeared in his mind.

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

Based on functionality, Jin Feng constructed the space with simple geometric blocks. Considering the living habits of the family members, dining room is set as the space center on the first floor. Combined with the large kitchen on the west side, it provides a perfect “stage” for the owner’s love of cooking.

living room, Ming Ding Spatial Art Studio

“Although the project is in the countryside, the living space is changing with our living habits. We can’t deny the fact that we are already part of modern society.” Jin Feng said.

living room, Ming Ding Spatial Art Studio

He insisted on practicality, took into account the owner’s living habits, emphasized engineering budget, and followed up the whole process including on-the-spot investigation, leveling of land, courtyard layout design, structural construction, as well as interior decoration and detail optimization.

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

The biggest problem in village construction is that there is no well-established infrastructure planning. Accordingly, Jin Feng considered the septic tank and waste fermentation system for the whole house at the very beginning. The systematic design approach effectively solved the problem of sewage discharge, and the fertilizer produced in the septic tank can be used for the vegetable garden.

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

“Discharges and waste disposal have affected the water sources in the village and even the forest. If village construction only pays attention to individual benefits and ignores the environment, I think it is not advisable. The design should have a responsibility to nature.” Jin Feng said.

dining room, Ming Ding Spatial Art Studio

The interior space features large areas of concrete brick walls, which were painted in white, with low cost. A large striking oriented strand board functions as a background structure and also a partition. It contrasts with the imitation concrete floor tiles and exposed wires, balancing the cool industrial tone with its warm wooden texture.

kitchen, Ming Ding Spatial Art Studio

The minimalist characteristic of this white house differs from the existing appearance of the village. The design value was finally interpreted through transcending narrow boundaries of the neighborhood and turning the “weird” into “curious” till accepted. Practical and livable, paying attention to cost and caring for the environment, these are the principles for Jin Feng’s rational exploration of village residence construction in present China.

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

bathroom, Ming Ding Spatial Art Studio

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

A Hillside Family House Adds an Earthy Twist to Village Residence Construction

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Enchanted Point Residence, Miami / SDH Studio

Nestled on a magnificent radial lot surrounded by over 200 feet of water, the Enchanted Point Residence was conceived as an iconic, multilayered structure that embraces the water while creating a path through the different spaces of the home.

Narrow Apartment Renovated in a Historical Stone House

This ' ground floor apartment ' is part of a wider ongoing renovation process of an historical stone house, located in the old town of Koper. House V consists of three apartments that we have named V1, V2 and V3.

Dark Timber Cabin in Norway’s Gudbrandsdalen Valley

This dark timber cabin is located in Sjusjøen, one of Norway's most popular areas for cross-country skiing. The plot is sloping towards the west overlooking the Gudbrandsdalen valley.