Residential ArchitectureRenovation ProjectsA Small Library Transformed into a Cozy Home in Portland

A Small Library Transformed into a Cozy Home in Portland

A small library transformed into a cozy home in Portland (1)

Library House is an extension and refurbishment project completed by Jessica Helgerson Interior Design.

Description by JHID: This project was a complete remodel plus an addition to a small structure which was originally the public library in the Sellwood neighborhood of Portland. When the library moved to a larger facility, this building was repurposed as a church meeting hall. When our clients approached us, it was with the idea to transform the building into their home.

A small library transformed into a home in Portland (5) We were struck by how lovely the volume of the old library was, and decided to keep the big open space to house a great room, with kitchen, dining and living areas. We enclosed the open front porch to create an entry and powder room, and added on to the side of the building to create two small bedrooms and a new bathroom. We did quite a bit of excavation work in the basement where we added a sauna, laundry room, exercise room, and a recording studio for the clients who are both voice actors. (We did not photograph the basement). We also added a small new garage. One other fun feature not apparent in the photos is the large television, concealed under the living room bench, which is mounted on a lift mechanism and disappears into a pocket in the basement cabinets when not in use.

A small library transformed into a home in Portland (6) In keeping with the theme of the original library, we added bookshelves throughout… they define the entry, flank both sides of the great room, and surround the little desk in the guest bedroom. Since the volume of the main space was so tall we added library ladders at both ends of the room to provide access to the tall shelves. Because of the tight lot, the bedrooms needed to be quite small so we built in useful cabinetry wherever possible, including around and under the bed.

A small library transformed into a home in Portland (7) Many aspects of the design are fairly traditional, in keeping with the vintage of the house, but with very modern pieces layered on. A warm palette of jewel-toned color is introduced in the furnishings and art, which include paintings by Portland artists Anya Spielman and Jocelyn Rahm. The project manager for Library House was JHID designer Em Shephard. For more information visit Jessica Helgerson Interior Design.

A small library transformed into a home in Portland (8)

A small library transformed into a home in Portland (9)

A small library transformed into a home in Portland (10)

A small library transformed into a cozy home in Portland (12)

A small library transformed into a cozy home in Portland (13)

A small library transformed into a cozy home in Portland (14)

A small library transformed into a cozy home in Portland (15)

A small library transformed into a cozy home in Portland (2)

A small library transformed into a home in Portland (11)

A small library transformed into a cozy home in Portland (3)

A small library transformed into a cozy home in Portland (4)

Mountain Hut Interpreted in a Modern Way

Auf da Leitn 8 is a vacation home located at the foot of the Austrian Alps. The mountain hut was designed by Feuersinger Architektur. The holiday...

González Fotografía y Astronomía / Nihil Estudio

It turns surprising to see how, that witch speaks of life and evolution, seems to be practically abandoned. “González Fotografía y Astronomía”, was and continues being one of the most prestigious centers of photography and astronomy nationwide of Spain.

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects

The buildings of Whidbey Retreat are expressed as industrial objects within the landscape, eschewing the idea of ‘blending’ with the surroundings and, instead, striving for a harmonious composition of elements in the forest - an arrangement encouraged by the adventurous aesthetic of the artist clients.

A Montreal Concrete House Gets a Contemporary Update

A Montreal concrete house built in the 1990s needed an update. The closed-in kitchen created a wall between the living spaces, and the decor, in saturated primary colours, produced a rather cold atmosphere. In 2017, the owners decided to refresh the property with a more contemporary and all-encompassing look.

Carbon House: Two-Storey Rural House with a Burnt Wood Exterior

The surrounding garden and cultivating vegetables behind the Carbon house are her domain, then the boys belong to driveway and garage. The latest addition to the family made the children's room in future counting with split into two halves remains rather long period common.

Related Articles