facebook

MeMo House in San Isidro, Buenos Aires / BAM! Arquitectura

MeMo House by BAM! Arquitectura

Architects: BAM! Arquitectura
Project: MeMo house
Project Team: Gonzalo Bardach, Matias Mosquera
Location: San Isidro, Provincia Buenos Aires, Argentina
Area: 215.0 sqm
Photography: Jeremias Thomas

The MeMo house, which was built on a plot in San Isidro, in the northern part of the province of Buenos Aires, Argentina, was conceived on the premise of a client who is passionate about landscaping and has a strong conviction regarding sustainability and the environment. The premise was to develop a project in a plot between infill buildings while reducing to the maximum extent possible the loss of green spaces due to the construction of the house.

MeMo House by BAM! Arquitectura 1

With such a concept in mind, we at BAM! decided to work on architecture and landscape simultaneously. The square meters of the building footprint turn into a three-dimensional garden which connects all the architectural floors.

MeMo House by BAM! Arquitectura 2

The morphological design is born as a result of the commitment not to waste square meters of vegetal soil, on the one hand, and of the idea of having a light entrance through a patio, on the other hand, since it is a plot between infill buildings. Such a layout generates a topographic play with a system of green ramps that connect the zero level with the first floor and the cover, thus creating a continuous garden terrace.

MeMo House by BAM! Arquitectura 3

MeMo House is a project in which the architectural path plays a decisive role, since we have to bear in mind that the habitual and occasional users are offered a sight show. Such a show is not only a fixed image, but rather a series of images that overlap, and each frame of the scene has been carefully thought.

MeMo House by BAM! Arquitectura 4

We conceive the sustainability of the project as a path, not as a goal. Hence, we base our path on the LEED standards and we incorporate the concepts of durability and economy which are fundamental in our architectural works, thus satisfying the needs of the present generation without endangering the possibilities of future generations since the impact on the environment and its inhabitants is significantly reduced.

MeMo House by BAM! Arquitectura 5

First of all, we approach the path of sustainability by choosing a sustainable lot where the owner can perform most of her activities on foot or on a bicycle, and she can also use native vegetation in her gardens and covers, thus restoring the natural landscape and reducing rainwater effluent.

MeMo House by BAM! Arquitectura 6

Then we began the design with a bio-environmental impression, taking special attention to every detail of the project, from the location of the plot, its orientation, the morphology of the volume built with respect to the sun’s path and its impact on the different spaces to make the most of the solar energy, the strategic location of native vegetation and the choice of insulating materials of the architectural envelope.

MeMo House by BAM! Arquitectura 7

Once we determine the volumetry of the building, we begin with more specific interventions. Starting by the efficient use of water through efficient wastewater technology, and by reducing water consumption using rainwater for the irrigation of native vegetation, which has a minimum hydration requirement.

MeMo House by BAM! Arquitectura 8

As regards energy efficiency, we have solar panels not only for the supply of electric energy but also for the power for heating, ventilation and air conditioning. We also add the adequate windows with DVH-type glasses which increase thermal insulation. Both of these measures allow us to reduce energy consumption.

MeMo House by BAM! Arquitectura 9

MeMo House by BAM! Arquitectura 10

MeMo House by BAM! Arquitectura 11

MeMo House by BAM! Arquitectura 12

MeMo House by BAM! Arquitectura 13

MeMo House by BAM! Arquitectura 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

West Village Apartment by Joel Sanders Architect

The challenge posed by the design of this 2500 SF West Village apartment was to accommodate a second level for bedrooms while maintaining the architectural integrity of the industrial loft characterized by exposed concrete beams and tall south-west corner windows that offer natural light and panoramic views of the Hudson River.

Split-Level House Featuring an Elegant Composition: Petaluma Residence

Petaluma House, a split-level, open plan contemporary dwelling is located in a rural subdivision near Whitby. Surrounded by very traditional custom homes, this split-level house stands out with its’ clean lines, prominent roof lines and an elegant composition.

Apartment in Moscow with a functional and minimalism style

To decorate this apartment with a 109 square meters surface,  Ithaka designers chose the minimalism style, emphasizing the functionality. In addition, for more attractiveness,...

Vietnamese Contemporary House Inspired by Traditional Architecture

The Vietnam traditional house is stretched from front to back creating continuous functional spaces. These spaces’ boundaries are estimated by light with different intensity and darkness. The layout utilizes the wind direction of the local area in different seasons.

De La Canardiere Residence / Atelier BOOM-TOWN

The De La Canardière residence was designed to enable a sister and brother to meet as a family on special occasions and to unwind in contact with nature. This project sprouted along the shores of a lake up in the Laurentians in a wooded area with a significantly consistent slope.

Simple Geometry Shines in Modern Minimalist Home in Israel

The impermeability of the wall is softened by an avenue of young trees directing the visitor along the length of the paved footpath, directly into an inner courtyard surrounded by a semi-opaque stretch of wood, the first in a series of internal courtyards that form a key principle in the design of this modern minimalist home.