A Woodwork Enthusiast’s Home Designed into a Former Cement Factory

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

Project name: A Woodwork Enthusiast’s Home
Design firm: ZMY Design
Project location: Xiamen, Fujian, China
Area: 295 m2
Main materials: French white oak wood, hot-rolled panel, emery, mixture of shell powder and earth
Completion time: March 2019
Photography: Wu Yongchang

The Woodwork Enthusiast’s Home is situated in an abandoned cement factory area, where the owner chose a three-storey building to create a residence. The main structures of the original building, including the cylindrical structure, are retained, which tell the connection between the past and present.

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

The overall space is characterized by concise and simplistic design languages. Not restricted by styles or labels, the design rethinks what home means for us. It’s a physically static place where the occupants can totally relax, and also a spiritual space which touches and accommodates the mind.

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

Two round areas are respectively used for the open dining room and the parlour, which are implicitly separated by a passage featuring elevated floor and lowered ceiling. The parlour retains the original rough concrete ceiling, with the floor covered with textured oak wood. Its walls are finished with shell powder and earth mixed by the designer himself, which carry the past austere character of Chinese villages. The design is simplistic, perfectly demonstrating that less is more.

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

Natural elements including stones, earth, wood and plants are incorporated into the space, together producing a unique ambience. The windows bring time changes to the interior. The proportions, angles and grilles of window openings are set and arranged in a subtle way, which enables sunlight to filter into the space and move slowly on the floor and furniture. Light and shadows constantly change within the space, which offers varying experiences.

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

Neither envisioning the future nor summarizing the past, the interior design more fits into current life. Objects in the home are minimized and put in storage space as much as possible. The entire space is dominated by a natural tone, with light strips complementing the soft spatial atmosphere. Either lying down or sitting, the spatial users can always find the most comfortable gesture and scale.

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

“I think interior design has three levels. The first level is merely about putting items together, about homogeneous consumption intervened by commerce, while the second level is about satisfying sensory experiences, via incorporating creativity, cultural context, historical stories and classy taste. But the highest level, I mean the best design, pursues to serve the mind. It’s austere yet profound, simple yet lasting, and is able to put the body and mind in a comfortable state”, the designer said.

living room, ZMY Design

Indeed, home is the most intimate place for us, which needn’t to carry the complex expectations from the outside world. It provides a tranquil environment that liberates both the body and mind, and a place to let emotions take root. It enables the occupants to pursue free and instinct motive power, and hence creating more possibilities for life.

kitchen, ZMY Design

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

kitchen, dining room, ZMY Design

bathroom, ZMY Design

staircase, ZMY Design

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

bedroom, ZMY Design

bedroom, ZMY Design

A Woodwork Enthusiast's Home Designed into a Former Cement Factory

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Vila Olimpia Apartment, Diego Revollo Arquitetura

Vila Olimpia Apartment / Diego Revollo Arquitetura

The color palette of this Vila Olimpia apartment, in São Paulo, definitely lives up to its name: black and white delimit the 77m², which were very well used by Diego Revollo in yet another one of his projects.
Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 16

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect

Stouffville Residence is grounded in the earth while being cantilevered over a vast landscape. The stone entry wall, low and private, hints program through a series of translucent glass boxes punching through the otherwise monolithic wall.

Digital Detox on the ruins of ancient monasteries: Eremito Hotel

Eremito Hotel is the ideal place for those who truly seek peace and calm, a place with a mystical footprint leads you to find...
British Film Institute London by Ben Adams Architects

British Film Institute London by Ben Adams Architects

The relocation of the BFI library to London’s Southbank gave the BFI the opportunity to rethink its existing HQ at Stephen Street and create a new vibrant and welcoming space for film lovers to enjoy.

Wes Range Collection by Tom Fereday

Wes Range collection was designed by the young Australian designer Tom Fereday for Zenith. The Wes lounge was named after its soft yet striking appearance,...

More Articles Like This