Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

Project: Edgemont Family Home
Architects: Shelter Residential Design
Interior Design: Sophie Burke Design
Builder: Blackfish Homes
Location: Edgemont, North Vancouver, Canada
Area: 3300 sqft
Year 2018
Photo Credits: Ema Peter
Text by Sophie Burke Design

The concept for this Edgemont Family Home was inspired by the surrounding coastal rainforest and the homeowners love for mid-century design.

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

To enter the house you are brought down several steps, through the soft pink front door, into the main floor of the home. This level stretches out and connects seamlessly with the outdoors; the kitchen, dining and living room open up and are embraced by the greenbelt that backs this site. The upper floor contains the sleeping and bathing areas with private views to the treetops.

Edgemont Family Home

The materials in this home were selected to reflect a mid-century modern aesthetic while balancing the young family’s light, fresh westcoast lifestyle. The homeowners wanted the interior to feel bright and clean, therefore a combination of white oak flooring and white millwork was paired with era specific walnut wood accents and playful tile shapes and patterns. All finishes were chosen with a family-state-of-mind – durable, casual and inviting. Throughout, black accents were integrated to add visual contrast as well as to tie in with the all black exterior of the house.

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

The horizontal plane was emphasized to express low mod living and pull your eye to the outdoors. The finishing was kept minimal or removed completely, such as drywall returns at the windows eliminating visually distracting details. Furniture, lighting and accessories add to the mid-century style through the use of timeless classics and pops of colour.

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

living room, Black Box House inspired by the surrounding coastal rainforest and mid-century design

bathroom, Black Box House inspired by the surrounding coastal rainforest and mid-century design

kitchen, Black Box House inspired by the surrounding coastal rainforest and mid-century design

dining room, Black Box House inspired by the surrounding coastal rainforest and mid-century design

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

staircase, Black Box House inspired by the surrounding coastal rainforest and mid-century design

bathroom, Black Box House inspired by the surrounding coastal rainforest and mid-century design

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Barcelona Duplex by Raul Sanchez Architects

The Barcelona Duplex was recently completed by Raul Sanchez Architects. The starting point was two independent dwellings on top of each other on the ground floor and mezzanine of a modest, old apartment building between dividing walls in the heart of the Raval (Barcelona).

Taylor Street Apartment / Studio Collins Weir

Designed to house the clients extensive photography collection this space was conceived of as an interpretation of the inner workings of a camera. Studio Collins Weir worked with both architect and client to translate this vision into a warm, inviting interior reflective of the owners personality.

Joan Heaton Translated the Vernacular of a 1788 Vermont Farm into Contemporary Design

Architectural interventions comprised of clean, modern lines complement the existing historic fabric. Living spaces in the Vermont farm house and guest house take advantage of panoramic west facing views of the Adirondacks.

Pacific Pavilion by Studio John Irving Architects

The Pacific pavilion opens out in two directions, to the east (ocean) and to the west (farm). The views in both directions seem to go forever, the rolling hills give the ocean views a run for their money. The remote location meant the project needed to be manage extremely well and it also needed to fit within a challenging timespan.