Águeda House – An Intervention in an Eclectic Architecture Building

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

Project: Águeda House
Architects: Atelier Espaço Objecto
Location: Águeda, Portugal
Year 2018
Photo credits: Ivo Tavares Studio
Text: Espaço Objecto

It was an intervention in an eclectic architecture building, dating from the beginning of the 20th century, classified by Águeda UMP (Urban Master Planning) as public interest property.

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

The Águeda House, located in Av. Dr. Joaquim de Melo, displayed a set of decorative elements in its facades, influenced by or with Art Deco references and, as it happens in other buildings of the same type, a higher element, tower- like stood out in its volumetry, which was positioned in the body of the building closest to the public street, only as decorative effect.

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

 

Its integration into the urban grid plan, where this typology of isolated single-family dwelling predominates, and its visual relation and proximity to the public garden Conselheiro Conde de Sucena, assign an added value to this building, besides its historical particularities in the context of the early twenty-century Portuguese architecture.

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

The program carried out on the two floors of the pre-existent property comprised, at the ground level, the entrance area and the living room; on the first floor, the library and a bedroom with a walk-in closet and ensuite bath.

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

The proposed extension area included two-floor interconnected volumes. In one of these volumes, the ground floor was designed for the kitchen and backup areas, while the first floor would encompass two bedrooms and their corresponding ensuite bathrooms.

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

This new body got linked to the pre-existent building assuming some formal and volumetric commitment, being connected through a small volume, which enhanced and marked the new intervention.

dining room, Atelier Espaço Objecto

The texture, colour and pattern of the new white concrete construction contributed to create the relationship between the two bodies which, although widely different in their architectural language and so far apart in time, sought the possible dialogue, not only through volumetry, but also with some elements and materials that designed their facades.

kitchen, Atelier Espaço Objecto

The second extension of the body links directly to the first one and it also comprises two floors, a basement and a ground floor. The basement was designed for the parking area, cellar and storage room, whose access is done through an outside ramp and by an interior staircase that stands next to the service area. On the ground floor there’s a living room, a small exercise room and sanitary facilities to back up these two spaces and the pool. This single-story volume is rectangular-shaped and its placement near the pool helps create an outdoor area with some privacy.

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

In the outdoor area of the swimming pool, a quadrangular open-air lounge was introduced, which allows to enjoy the view over a garden on the basement floor, as well as providing natural light into the basement and the cellar space.

living room, Atelier Espaço Objecto

The annex building situated on the north and east ends connects to the service zone of the house and includes a laundry, a kennel and a covered backup area.

staircase, Atelier Espaço Objecto

In the non-built up area, a green zone was created with grass and some bushes.

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

bedroom, Atelier Espaço Objecto

bathroom, Atelier Espaço Objecto

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

balcony, Atelier Espaço Objecto

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

pool, Atelier Espaço Objecto

terrace + pool, An Intervention in an Eclectic Architecture Building

Águeda House - An Intervention in an Eclectic Architecture Building

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Garden Void House by Alva Roy Architects

Designed by Alva Roy Architects, Garden Void House is a single family two-story house, including five bedrooms, basement home office, living/dining and kitchen/family room...

Torquay Beach House / Luke Fry Architecture & Interior Design

The Torquay Beach House has large floor to ceiling glass doors opening out onto cantilevered concrete decks which take in the views. A brand-new home for a retiring couple which makes to most of the 180-degree uninterrupted views across nearby wetlands and sand dunes.

Villas complex with stunning sculptural facades

UNStudio has designed sculptural facades for Fairyland Guorui, a villas complex located in Beijing, China. Description by UNStudio: In order to take full advantage of...

This Patagonian Retreat Has Idyllic Views of Lake Todos los Santos

This Patagonian retreat is located in the south shore of the Todos los Santos Lake in southern Chile, surrounded by native forests and several volcanoes....

Kinsfolk House in Hua Hin, Thailand

Located in Hua Hin, Prachuap Khiri Khan, Thailand, the Kinsfolk House is bright, comfy & cool! Designed by a local architect the house is...

Barretts Grove Apartment Building in London / Groupwork and Amin Taha

Barretts Grove is an archetypal Victorian street of two storey brick terraced houses later interrupted by detached apartment buildings, a tall red gabled LCC...