Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Project: Summerhill Home Renewal
Architects: VFA Architecture + Design
Structural Engineer: Blackwell
Mechanical Engineer: McCallum HVAC Design Inc.
Contractor: Collaborative Ventures Inc
Interior Decorator: Vicky Eaton Design
Location: Toronto, Canada
Year 2017
Photography: Scott Norsworthy
Text by Architect Vanessa Fong

Longtime homeowners sought to renovate their classic Summerhill home to suit their evolving lifestyles. Now empty nesters and casual entertainers, we completely reorganized their ground floor to better meet their needs.

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Defined by spacial continuity and opportune daylighting, our Summerhill home renewal sequences everyday living around a generous central kitchen and bright new openings. In the process, we untangled the home’s original circulation to create a more open and flexible plan.

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

A new raised ceiling in the living room provides abundant natural light while delineating the space from the rest of the floor.

fireplace, VFA Architecture + Design

Highly considered hardware and millwork conceal the bric-a-brac of an intensely used kitchen, transforming utility into architectural expression. White oak, cold rolled steel, porcelain, and limestone come together to complete the space and tie all the spaces together.

interior design by VFA Architecture + Design

dining room by VFA Architecture + Design

kitchen by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

kitchen by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Summerhill Home Renewal by VFA Architecture + Design

Must Read

Lviv Duplex Apartment Designed by Leopolis for a Young, Active Couple

Lviv Duplex Apartment Designed by Leopolis for a Young, Active Couple

This two-level apartment in the residential complex "Dobra oselya" (Good house) in Lviv was designed for a young, active couple. Customers tended to interior design in the functionalistic style. We tried to fill the apartment with details needed for a comfortable living of two young people.