Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

Project: Contemporary Revamp of a Guest House
Architects: Carney Logan Burke Architects
Builder: KWC LLC
Structural Engineer: KL&A
Civil Engineer: Nelson Engineering
Lighting Design: Helius Lighting
Interior Design: Kitchell Brusnighan
Cabinetry Design: Willow Creek Woodworks
Project Manager: Jef Lawrence, AIA, CLB Architects
Project Coordinator: Leo Naegele, CLB Architects
Design Team: Eric Logan, Jeff Lawrence, Jen Mei, Leo Naegele
Location: Jackson, Wyoming, United States
Area: 3360.0 ft2
Year 2018
Photo Credits: Matthew Millman

CLB Architects has collaborated with one family on a 180-acre Jackson Hole property over a period of twenty-plus years. The breadth of work — five projects in a wildlife-rich riverine ecosystem — depicts the evolution of one couple’s aesthetic: it has carved a steady arc from traditional to modern.

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

The first building, a Parkitecture-influenced log, stone and timber lodge, anchors the compound. This was followed by an office/shop, designed in a transitional style, and a wine silo. With its interior spiral staircase and rooftop viewing platform, the silo celebrates rustic modernism through a classic agrarian form clad in oxidized steel plates and offers a dramatic sculptural expression. An iconic covered bridge came next, then the natural end point: a modernist flat-roofed glass pavilion. Conceived as a retreat for the owners, its streamlined, nature-oriented outlook makes the most of its location between two spring creeks and allows the owners, now empty-nesters, to experience their property in a whole new light.

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

This two-bedroom guesthouse was built on the site of an older structure that predated the current owners. Because it resides within today’s minimum setback requirements, the project necessitated a two-year planning process with Teton County and conscientious consideration of wildlife, waterways and trees. Architect Eric Logan, who designed all five structures, followed the exact footprint of the original building. An L-shape, the short section houses the garage, while the longer section encompasses the bedrooms and a graciously scaled open plan living/kitchen/dining space. There, an ethereal airiness is achieved from window walls on the longer north and south sides balanced by masses of white at either end of the long room. The fireplace anchors one end, the kitchen the other; with openings on either side of each, both masses float between the walls. Beyond those masses lie the bedrooms, each glassed-in area designed as its own private nature experience. White oak floors and ceilings warm and ground the entire home.

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

With the addition of deep protective overhangs, minimalist patios that merge into the landscape and a pierced steel curtain, the house becomes an art piece. These metal sheets, cut to a pattern derived from a photo of the surrounding cottonwood grove, modulate the views and cast interesting shadows inside the home. From the outside, they soften the glass expanses, offer aesthetic interest, and give the building a patina that ties it to the wine silo while lending it a natural appearance in the landscape.

The entrance hall, full of natural light, sets a calming tone.

The structure relates to its neighbors, yet inhabits its own micro-ecosystem on the property; the owners’ two decades of habitat enhancement projects has created a thriving fishery and miniature wildlife refuge frequented by elk, eagles, moose, deer and coyotes. With necessities such as laundry located in the lodge, the home is free to express its essence. The influence of the water, the protection of the cottonwoods, and the simplicity of the building (from a distance, it is perceived as one line in the landscape) align in a special moment on the property. This serene glass pavilion — modernist wildlife viewing blind during the day, luminous lantern amidst the trees at night, comfortable retreat at all hours — is a fitting tribute to that moment.

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

living room, Queen’s Lane Pavilion / Carney Logan Burke Architects

kitchen, Queen’s Lane Pavilion / Carney Logan Burke Architects

kitchen, Queen’s Lane Pavilion / Carney Logan Burke Architects

Inspiration is easily found in the earth-toned bedroom—from the trees just beyond the expansive glass.

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

Even the bathroom is enlivened by a direct connection to the outdoors.

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

outdoor, Queen’s Lane Pavilion / Carney Logan Burke Architects

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

Contemporary Revamp of a Guest House by CLB Architects

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Douglas House in London / RISE Design Studio

The Douglas House was designed, in many ways, from the inside out: we took the absolute limits of permitted development rules in terms of what we could achieve in increasing the volumes on Ground and Second Floors and then re-shaped

Roof Terrace Room Renovated and Extended by Fraher Architects in London

Our client wished to refurbish and extend their existing roof terrace room, creating a stronger relationship with the external spaces and London skyline. The proposal sits within a Conservation area in central London, requiring a considered design approach that is sensitive to the existing building and context.

Net-Zero House Designed for Outdoor/Indoor Summer Living

Sonoma Residence is a net-zero house designed by San Francisco-based Turnbull Griffin Haesloop Architects. Description by architect: The site, a meadow dotted with magnificent oaks, gently...

Oktra Relaunch a London Office Building with a New Fit Out and Upgraded Facilities

Grays Inn Ltd had recently acquired this London office building and wanted to relaunch the property with a new fit out and upgraded facilities. Oktra worked closely with the client team in order to understand trends and demand of the local real estate market ...

Brickface House is an Amazing Home Built of Recycled Red Brick

Brickface is a compact building situated at the rear of an existing house in Richmond, Melbourne. It consists of a garage at ground level, studio living/guest suite at first floor, and a roof deck.

Burnley House by Rob Kennon Architects

Burnley House is a single-family house located in Melbourne, Australia, designed by Rob Kennon Architects. Project description: This is a reworking of a three-level townhouse...