Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

Project: Aire House
Architects: Arias Recalde Taller de Arquitectura
Architect in Charge: Luis Gonzalo Arias Recalde
Other Participants: Manel González de Ribot, Juan Miguel Quirosa García
Location: Granada, Spain
Area 3698.26 ft2
Project Year 2018
Photographer: Javier Callejas Sevilla

A steep slope with impressive views over the metropolitan area of the city of Granada establish the environment on which the different volumes of the Aire house are staggered, adapting to the topography, generating different terraces and levels that are used to create terraces so that each spatial level communicates directly to the outside in a continuous inside-out that blurs the limits of what is built for the benefit of the outside space, the enjoyment of the impressive views of the landscape.

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

The projected building adapts to the extreme topography, as a series of interlaced volumes that are arranged to optimise the views and natural light, the external spaces emerging in the friction between the displacements of the volumes.

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

Air that circulates and runs through the dwelling refreshing the rooms and generating crossed ventilations, fresh air that cools in the sheets of water on the terraces and that attenuates the strong temperatures of Granada.

living room / Arias Recalde Taller de Arquitectura

Structure that is shown in its natural state, with the expressive force of concrete, without masking its nature.

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

The staircase as a well of light, the zenithal lighting allows natural light to flood the interior of the dwelling, relating the different levels of the dwelling.

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

At night the house is transformed into a large lamp, the careful indirect lighting through pits and regulation by domotics provides great comfort, both spatially and visually, working on two different scales, the urban showing the house in an approach at a great distance and the human, closer.

bedroom / Arias Recalde Taller de Arquitectura

bathroom / Arias Recalde Taller de Arquitectura

bathroom / Arias Recalde Taller de Arquitectura

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

Aire House / Arias Recalde Taller de Arquitectura

plan 1

plan 2

plan 3

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Snow White in Tiffany / Sim-Plex Design Studio

Sim-Plex is missioned to renovate a 482 sq.ft new home for Labyrinth and Simon. By using snow white storage cabinetry and Tiffany's featured wall to create a living space that is suitable for child's growth but not losing any romance.

Apartment South Kensington by Designer’s Atelier

Apartment South Kensington was completed recently by London-based Designer's Atelier. Description by Dagmar Holub, Designer's Atelier: The apartment in South Kensington came complete with original fire...

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Surrounded by the traditional homes of Toronto’s Lawrence Park—an established neighbourhood, with houses circa the 1910s to 1940s—this contemporary 8,657-square-foot house complements its surroundings without blending in.

Beijing Dahu Villa by AFFD Design

The project is a private residence of Beijing Dahu villa. The owner is an entrepreneur who has passion with life. The house bordered by a lake on both sides has a very good view. The owner who has his own unique and profound views on life aesthetics enjoys gardening in his spare time.