Residential ArchitectureHousesDogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside / New Zealand

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside / New Zealand

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (1)

The Dogbox was designed and built by Ben Mitchell-Anyon and Sally Ogle -(Patchwork Architecture) and Tim Gittos (now of Spacecraft Architects). The house is located in Whanganui, a city on the west coast of the North Island of New Zealand. The design of the Dogbox was directly influenced by 4 rusty trusses we bought off Trademe, and a small (but very sunny) area of flat ground at the top of a steep section.

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (13)

The number and dimensions of the trusses defined the overall width and shape of the roof. The house is two stories, with half of the area under the roof being interior space (88 sqm) and half exterior. The exterior half serves as circulation, and includes outdoor rooms which are semi-enclosed by moveable screens.

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (10)

The lower floor has a poured insitu concrete wall along the back, working both as thermal mass and as a retaining wall to the steep bank behind. This level contains the laundry, kitchen and living areas, and large sliding doors open out onto the garden and the wharf deck.

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (5)

The upper floor is much lighter in comparison, with plywood lined timber framed walls supporting the steel trusses, which though incredibly heavy are visually light. Twinwall polycarbonate panels separate the rooms and allow for soft high level light. The house is well insulated, double glazed, and has a Tiny-Rad woodburner for heating the space and hot water.

Project: Dogbox
Location: Whanganui, New Zealand
Architects: Ben Mitchell-Anyon and Sally Ogle (Patchwork Architecture) and Tim Gittos (Spacecraft Architects)
Photographs: Paul McCredie

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (7)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (8)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (3)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (4)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (18)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (19)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (17)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (11)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (2)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (20)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (9)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (16)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (15)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (12)

Dogbox is a House on a Steep Whanganui Hillside New Zealand (21)

Thank you for reading this article!

Hexagonal House that Offers Views from All Six Sides: Goto House

Goto House is a hexagonal weekend house situated on a rugged parcel in Napa County. The house's design engages the spatial dynamics of its situation through the formal and experiential activation of negative space relative to conditions of surface, material, view and landscape. 

MYM House by Estudio Número26

We built MYM house with simple things; local materials, creativity, innovation, beauty, love, and memories. Drawn by the environment which shapes and measures us.

Scandinavian Design 2.0 – The New Design Tendencies

In Grand Relations' Atelier in Stockholm, a unique combination of classic Scandinavian minimalism and international vanguard design pieces meet and merge into a bold yet elegant epiphany of the merging phenomena “Scandi 2.0”.

Northampton Road Showroom, London by Ben Adams Architects

This showroom, for international furniture designers Orangebox, is next to the Grade 1 listed Finsbury Health Centre in Clerkenwell, and is part of a campus of buildings that make up the Bowling Green Lane estate and conservation areas.

Silk Road Office, A Space where Colour Palette Coordinates with Form

The project is a corporate office situated on the 33rd floor of Maike Center, Xi’an High-tech Industries Zone, China. Through adopting a brand-new design approach, the chief designer Dang Ming turned the workplace into an artwork ...

Related Articles