Residential ArchitectureHousesHinau St House + Apartment / Parsonson Architects

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

Project: Hinau St House + Apartment
Architects: Parsonson Architects
Location: Eastbourne, Lower Hutt, New Zealand
Completed 2021
Photography: Paul McCredie

The property is located on a corner site in Eastbourne, in an established seaside area set one block back from the beach, with the bush clad Eastbourne hills forming a backdrop to the east.

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

The brief called for 2 dwellings, a main house and a 1 bedroom apartment-studio, with the layouts balancing different considerations:

• Many existing trees on the site were retained, with the building located amongst these.

• Beautiful views, down Hinau St to the harbour, along Maire St to the north and the hills to the east were maintained.

• Spaces in both dwellings allow occupants to follow the sun throughout the day, with outside areas that are sheltered from the rain and the different wind directions.

• To perch the apartment-studio on the upper level at the south end creating a bridge to enter the house under and allow views to the harbour and good all day sun for the apartment as well as the main house, rather than arranging two townhouses side by side.

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

The apartment and garage help form a narrow sheltered boardwalk leading to the main house, which opens out to a small semi-enclosed courtyard beside the front door. The apartment deck is adjacent to the street and outdoor living areas of the main house, but angled aluminium louvres filter this softly, creating privacy with semi-enclosure while preserving views and allowing light and sunlight in.

living room, Parsonson Architects

The property sits between the bush covered hills and the harbour, where dark colours and vertical rhythms are used to reference this. Landscape planting pulls endemic native species from the hills into the exterior spaces around the house, which are mixed with more suburban species. The Hinau St House also responds to the seaside context, with light blue exterior panels, coloured gates, and casual planning with openness to the exterior, including a bathroom with outside access and outdoor shower.

interiors, Parsonson Architects

Sustainability Statement:
The Hinau St House is built predominantly using materials with low carbon footprints, apart from the concrete slab and metal roofing /cladding. The structure is made of mostly timber, with minimal steel. Some exterior cladding is Western Red Cedar, interior trims Eucalyptus Saligna and ceilings and joinery Okoume plywood. Walls are 140mm thick to allow R3.2 insulation, and the ceilings are double layered with R6.3 insulationto truss roofs and R3.6 to skillion. Windows have Low E glass and the concrete slab is insulated underneath and with perimeter insulation.

kitchen, Parsonson Architects

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

The roof form and plan are arranged to allow morning sun in and offer outside areas with flexibility to suit different weather conditions.Eaves are shaped and sized to mediate the north and west sunlight throughout the year. The long slender plan allows for generous natural cross ventilation and cooling. Heating is via an in-slab hydronic electric air to water heat pump powered system. The house is pre-wired for future installation of solar panels after the contract.

All timber is FSC certified timber and interior timbers are finished in natural wood oils.

dining area, Parsonson Architects

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

bathroom, Parsonson Architects

Hinau St House + Apartment / Parsonson Architects

Union House by Austin Maynard Architects

At Austin Maynard Architects, we typically throw a lot of playful ideas for our clients to pick from but at Union House we’d met our match.

Enigma Cafe – Incredible Kinetic Steampunk-Themed Bar

Project: Enigma Cafe Interiors: 6th Sense Interiors Location: Cluj-Napoca, Romania Client: Enigma Cafe – Secret Garden Colaborators: Radu & Andrei(Engineers) Adi (Engineer, manufacture) Era Mi (Graphics, airbrush) Alexandru Tohotan and Zoltan Zelenyak...

A Historic Agricultural Complex Reimagined as a Community-Focused Commercial Retail Destination

The agricultural complex is composed of five structures—a mix of old and new—including a renovated 105-year-old cotton gin building, a large, renovated steel equipment shed, a historic elevated grain augur, four vintage silos, and three new buildings.

The Crow’s Nest / Holiday House by AR Design Studio

AR Design Studio was approached by the clients who were looking to extend their holiday home on a cliff top on the South Coast. Half way through the planning process, the existing house catastrophically broke in half one night during a landslip.

How to Clean Your Mattress Without Using a Vacuum

One of the reasons why you should clean your mattress is to remove the unwanted particles that can make your airways inflamed or cause other respiratory problems.

Related Articles