Mid-Century Modern View House Remodel by Klopf Architecture

Contemporary house by Klopf Architecture

In 1960s the original owners built this home themselves using exposed concrete block and exposed framing everywhere, giving it a rough industrial feel. Sentimental to that family, hidden discoveries were found in the home’s walls including historical newspapers and a young girl’s letter describing the process and calling the house “self-built” by her and her family. A master suite, also designed by Jacobs, was added on decades ago, but it is not known whether the original owners built that addition themselves.

House Remodel by Klopf Architecture , Silicon Valley
The new owners loved the house in general, but wanted a more finished feeling on the interior and some improvements to the flow (notably kitchen and bathrooms). Klopf Architecture renovated most surfaces, oftentimes covering up the exposed concrete block walls, and re-designed the kitchen and bathroom layouts. The post and beam construction and ceiling were all kept in tact, as was the monolithic concrete block fireplace. The walls and roof were insulated, a new heating system was put in (the old radiant system wasn’t working, and anyway the master suite addition hadn’t ever been provided with heat!), and the exterior of the house was kept in the same style, only repaired and spruced up. There were no additions to the house.

Mid-Century Modern House by Klopf Architecture in Silicon Valley
One major change on the exterior, on the view side at the rear, is that the project team continued the glass wall pattern from the master suite and living room to the kitchen by removing solid portions of the kitchen wall and put in a landscaped rear living area. The kitchen was also opened up to the living room much more than in the original condition. The goal of these improvements was to transform the living room / kitchen into a more open living area with better connection to the outdoor living room / bbq area and better access to the incredible views of the Peninsula and San Francisco Bay. The updated custom Mid-Century Modern home is a remodeled single-family house in Redwood City. This 2,000 square foot (plus garage), 3 bedroom, 2 bathroom home is located in the heart of the Silicon Valley.

Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA and Angela Todorova
Landscape Architect: Outer space
Landscape Contractor: Roco’s Gardening and Arroyo Vista Landscaping
Contractor: Flegels Construction
Photography ©2015 Mariko Reed
Location: Redwood City, California
Year completed: 2014

House Remodel by Klopf Architecture - living room

Mid-Century Modern View House

Modern house by Klopf Architecture - Silicon Valley

View House Remodel by Klopf Architecture - kitchen

View House Remodel by Klopf Architecture

MCM View Home Remodel by Klopf Architecture - living room

Mid-Century Modern View House- bathroom

Mid-Century Modern View House Remodel by Klopf Architecture - Bathroom

MCM View Home Remodel by Klopf Architecture - outdoor

MCM View Home Remodel by Klopf Architecture

Mid-Century Modern View House in Silicon Valley

Mid-Century Modern House Remodel by Klopf Architecture, Silicon Valley

Mid-Century Modern View House , Silicon Valley

Silicon Valley house by Klopf Architecture

House by Klopf Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Brickface House is an Amazing Home Built of Recycled Red Brick

Brickface is a compact building situated at the rear of an existing house in Richmond, Melbourne. It consists of a garage at ground level, studio living/guest suite at first floor, and a roof deck.

Victorian House Renovated in South London for a Young Family

The typical terrace 2 up 2 down house layout suffers from a narrow plan form with a set of corridor like circulation spaces. Ground floor spaces are often rooms off this cellular corridor with bedrooms at first floor compromised due to the non active circulation space that runs from front to back of the building.

Chesapeake House by KUBE Architecture

This new house is located in NW Washington DC on a steeply-sloped and forested site. The rear wall of the Chesapeake house is almost entirely glass, with decks extending out from bedrooms to create “outdoor rooms” with views of the wooded site beyond.