Architecture and Interior Design StudiosFinkernagel Ross ArchitectsSheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

Project: Sheldon Avenue House
Architects: Finkernagel Ross Architects
Location: Highgate, London, United Kingdom
Year 2019
Photography by Will Scott
Text by Finkernagel Ross

If your house isn’t quite working for you, it can be tricky to put your finger on why. Often, that’s because it’s a combination of things. In this case, the spaces didn’t quite flow, the basement was dark, and there was little connection between inside and out. For the owners, it would be a fresh start and the opportunity of a lifetime – as well as a major financial and emotional investment – and, for us, it was a chance to listen carefully and show them everything a home could be.

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

There was so much potential: we would get light flooding into every corner, we would give the sloping garden a sense of drama and excitement through changing levels, and we would open up the heart of the house with a triple-space atrium. The flowing, harmonious spaces would come together through our thoughtfully designed interiors and lighting. This new Sheldon Avenue House would be everything the old one wasn’t.

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

But with a stunning home like this, you want to go one step further. You want people to step through the door and be blown away. So we came up with something we’d never done before and we’ll never do again: a sculptural, floating, ‘helical’ steel staircase. Because that’s the point of a truly bespoke element – it’s conceived and built just for this space, just for these clients.

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

Putting your home – and a substantial budget – in the hands of an architect can be a leap of faith, however well prepared you are. We know just how much trust our clients placed in us, and we’ll always be grateful for that. But when they tell us that their home is now everything they wanted and more, we know we’ve repaid that trust. We know we’ve shown just what we, as architects, can do.

plan

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

dining room,Finkernagel Ross

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

spiral staircase / Finkernagel Ross Architects

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

bedroom / Finkernagel Ross Architects

home office / Finkernagel Ross Architects

bathroom / Finkernagel Ross Architects

pool, Finkernagel Ross

residential, Finkernagel Ross

Sheldon Avenue House / Finkernagel Ross Architects

The Cohen Loft in Nashville / Sanders Pace Architecture

The architect was contacted to provide design services completing the unfinished adaptive reuse of the historic 19th century Cohen Building in downtown Nashville. A shell renovation begun a decade earlier by another group had gutted the building and inserted two fire stairs and an elevator shaft before work stalled.

Kukumuku – Niche Restaurant by Plazma Architecture

The project Kukumuku, by Plazma Architecture Studio, is a restaurant - theater located in Vilnius, Lithuania, being dedicated to families with children. Seldom public...

210 sqm Apartment Renewal in Brianza, Italy / Bartoli Design

Designer: Bartoli Design Project: 210 sqm Apartment Renewal Project Team: Arch. Carlo Bartoli, Arch. Anna Bartoli, Arch. Paolo Bartoli Location: Brianza, Italy Area: 210 sqm Photography: Diana Lapin Quite a...

Melbourne Heritage Home Renovated by FMD Architects

The brief expressed a desire for north-facing living areas to accommodate extended family and friends, creating strong spatial distinctions between living, dining and kitchen areas and facilitating moments for the family to connect.

Hostivar Brewery H2 – Brewery with Restaurant and Bakery

The brewery is located at the periphery of a Prague residential area with a view of the adjacent golf course. It is in direct pedestrian relation to the railway station Praha – Horní Měcholupy.

Related Articles