Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate

Architects: Architecture for London in collaboration with Liddicoat & Goldhill
Project: Holland Park House / Collaborative Transformation of a House
Project Architect: Amrit Marway
Location: Woodsford Square, Holland Park W14, London
Photography: Ben Sage

This house lies on a mid-century modern estate in Holland Park by celebrated architects Maxwell Fry and Jane Drew. Built in 1966, the estate features red brick terraces with integrated garages and generous communal gardens.

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 1

The project included a rear extension, complete internal refurbishment and new landscaping. Original internal partitions were removed to create flexible open plan living spaces. A new winding stair is finished in powder coated steel and oak. This compact stair results in significant additional usable floor area on each level.

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 2

The rear extension at ground floor creates a new kitchen and social space with dual aspect views of the surrounding garden. White oiled oak flooring creates a clean contemporary finish to the space, while reflecting light deep into the room. Dark blue ceramic tiles in the garden draw inspiration from the original tiles at the entrance to each house. Bold colour highlights continue in the kitchen units, new stair and the geometric tiled bathroom.

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 3

At first floor, a flexible space can be separated with sliding doors to create a study, play room and a formal reception room overlooking the garden. The study is located in the original shiplap timber clad bay, that cantilevers over the main entrance.

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 4

The client drove the principle of colour that ran through the scheme’s interior design, inspired by Richard Roger’s house in Wimbledon built in the same year as this property.

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 5

The house is finished with a selection of mid-century furniture in keeping with the era. The scheme was a collaboration between a design focused client, Architecture for London and Liddicoat & Goldhill.

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 6

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 7

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 8

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 9

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate 10

Collaborative Transformation of a House on a Historic Mid-Century Modern Estate

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Palo Alto Contemporary House by Bjørn Design

We delivered by understanding their needs and tastes; tailoring our design to the architecture with a creative mix of materials, lighting, and furniture including many custom pieces designed to fit the scale of the house. 

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Strolling in Wudaoying Hutong, a clothing store called " Naqu Shuiyue Store " is located in the noise of street along with many other shops and cafes. As the second Nagqu store opened in this hutong, the owner Mina invited an old friend, the interior architect Wang Daquan

Woven House in Milwaukee / Bruns Architecture

Woven House is the pure distillation of what a house is—every detail emphasizes the basic elements and forms of a familiar residential structure while creating a cohesive design that celebrates the modern home.

Classical beds reinterpreted with contemporary lines, by Meridiani

It seems that the people from Meridiani want us to try the beds of various celebrities and invite us to relax a bit in...

Freshwater Place Apartment / John Wardle Architects

Freshwater Place apartment on the fifty-sixth floor is like a theatre box from which to view the city. Completely re-planned to accommodate a couple with a growing family, spaces for family engagement are balanced with others for retreat within a small footprint.

Safe Cabinet – Inspired by Mechanical Bank Vaults

Traditionally mechanical bank vaults are beautifully designed and engineered. However their function demands that their mechanisms are concealed. Designed by Scott Jarvie, the Safe Cabinet...