Residential ArchitectureHousesAndaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

Project: Andaluz Atrium House
Architects: Studio Saxe Architecture
Design Director: Benjamin G. Saxe
Builder: JIMACO
Structural Engineer: Sotela Alfaro Ltda.
Electromechanical Engineer: Dynamo Studio
Landscape: Vida Design Studio
Location: Nosara, Costa Rica
Date of completion: 2019
Area: Approx. 756m2
Photography: Roberto D’Ambrosio

Overview
Eco-conscious family business Andaluz commissioned Studio Saxe to create experiences around architectural designs that harness the power of the environment to create life changing experiences.

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

Concept
The Andaluz brand is all about meaningful and real experiences that combine comfortable human habitation with a deep connection to the surrounding landscape. A series of homes were carefully placed around existing trees on a hill top which brings in ocean and jungle views whilst creating a sense of comfort and security for the inhabitants.

pool, outdoor kitchen, Studio Saxe Architecture

Design
The Andaluz Atrium House is poised elegantly on a hilltop overlooking the Pacific Ocean on one side and amazing mountain views on the other. A distinct vertical atrium joins all floors and creates passive cooling for comfort with minimal energy consumption. The main living space on the top floor floats above the tree line creating a high level of privacy and intimate connection to the views. A second social area on the ground floor enjoys a pool integrated with surrounding palms and a BBQ area which is ideal for gatherings.

pool, terrace, Studio Saxe Architecture

The Andaluz Brand is known for their durable and long-lasting construction methods as well as high quality materials. All these factors come together seamlessly to enhance the experience of the inhabitants and to create a longevity which is focused on low maintenance and high level of comfort.

living space, Studio Saxe Architecture

Sustainability
Every home is designed with a high level of bioclimatic design through the understanding of natural phenomena such as wind, sun, and geological aspects to be able to protect and integrate the homes where necessary and open up and close where needed to create comfort without the use of energy. Both Studio Saxe and Andaluz believe that beauty and experience are intrinsic forms of sustainability which enhance the human experience and will last through the times.

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

kitchen, dining area, Studio Saxe Architecture

living area, Studio Saxe Architecture

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

bathroom, Studio Saxe Architecture

staircase by Studio Saxe Architecture

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

Andaluz Atrium House by Studio Saxe Architecture

Balcones House is Like a Glass Pavilion Rising from a Solid Concrete Base

Balcones House appears as a wide-brimmed glass pavilion rising from a solid concrete base. It’s lantern-like public face is complimented by the solid form of the guest house, a separate structure that sits with it’s back turned to the street.

Cravotta Interiors Reimagines the Comforts of Home in an Austin High-Rise

Close attention to detail is key to the beauty of this 3,100 square foot condo customization in the W Residences in downtown Austin, Texas. A rearrangement of spaces and a playful embrace of existing high rise infrastructure, was necessary to accommodate a family of four in this high-rise urban condominium.

CATable: Wooden Cubes Designed for Playful Cats

LYCS Architecture wants to design interior spaces and furnishings that can be shared by humans and pets. Recently, LYCS designed CATable 2.0 for playful cats.

Alta House: Renovation of 1952 Residence in San Antonio, Texas

Alta House, conceived as a structure of duality, contrasts verticality and levitation with horizontality and compression. The main level is entered through an eleven foot six inch tall steel-clad pivoting panel within a Mondrianesque glass façade.

Keffer Passive House by Richard Pedranti Architect

The Keffer Passive House is Pike County, Pennsylvania’s first home designed to meet the Passive House standard. The house is a weekend family retreat for a retired couple from the New York metropolitan area.

Related Articles