Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects

Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects

Project: Point Grey Residence
Architects: BattersbyHowat Architects
Location: Vancouver, British Columbia, Canada
Year 2016

Description by BattersbyHowat Architects: Located on a large lot in the West Point Grey area of Vancouver, this five bedroom, three level home sits atop a hill and maximizes views of the city and the surrounding landscape. The clients requested an elegant, modern home with a high level of sophistication but also a home that was not pretentious. The resulting design is an integration of form and function, nature and architecture.

Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects

Screens are used to modulate the light and provide an interplay between privacy and visibility. Light wells allow for a connection with the landscape when in the lower level. A central concrete wall is the backdrop for a dramatic set of open stairs—three flights stacked upon each other. Concrete and soft grey furnishings are tempered with white walls, black accents, and dark walnut floors and millwork.
Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects
Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects
Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects
Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects
dining room / BattersbyHowat Architects
Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects
staircase / BattersbyHowat Architects
bedroom / BattersbyHowat Architects
bathroom / BattersbyHowat Architects
Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects
Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects
Point Grey Residence in Vancouver / BattersbyHowat Architects

Must Read

Austin Mid-Century Ranch Gets a Second Chance with a Stunning Rehab

Austin Mid-Century Ranch Gets a Second Chance with a Stunning Rehab

The Austin Mid-Century Ranch is a creative collaboration between renowned Austin design firm Mark Ashby Design and Rick +Cindy Black Architects. Built in 1955, characterized by its low-slung roof, brick exterior and pitched ceilings, the house had not been renovated or maintained in its sixty years.