Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

Project: Andaluz Courtyard House
Architects: Studio Saxe Architecture
Design Director: Benjamin G. Saxe
Builder: JIMACO
Structural Engineer: Sotela Alfaro Ltda.
Electromechanical Engineer: Dynamo Studio
Landscape: Vida Design Studio
Location: Nosara, Costa Rica
Date of completion: 2019
Area: Approx. 464m2
Photography: Roberto D’Ambrosio

Overview
Eco-conscious family business Andaluz commissioned Studio Saxe to create experiences around architectural designs that harness the power of the environment to create life changing experiences.

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

Concept
The Andaluz brand is all about meaningful and real experiences that combine comfortable human habitation with a deep connection to the surrounding landscape. A series of homes were carefully placed around existing trees on a hill top which brings ocean and jungle views inwards whilst creating a sense of comfort and security for the inhabitants.

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical DesignDesign
The Andaluz Courtyard House is cleverly designed to work within existing trees creating an inward-looking landscape but also generating connections to the outside jungle. By diffusing boundaries between in-door and outdoor spaces, the home allows the natural and the man made to coexist in harmony. Two horizontal pavilions joined by a protected internal Garden create a Contemporary Tropical Design that both blends and highlights its surroundings.

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

The Andaluz Brand is known for their durable and long-lasting construction methods as well as high quality materials. All these factors come together seamlessly to enhance the experience of the inhabitants and to create a longevity which is focused on low maintenance and high level of comfort.

living room, Studio Saxe Architecture

Sustainability
Every home is designed with a high level of bioclimatic design through the understanding of natural phenomena such as wind, sun, and geological aspects to be able to protect and integrate the homes where necessary and open up and close where needed to create comfort without the use of energy. Both Studio Saxe and Andaluz believe that beauty and experience are intrinsic forms of sustainability which enhance the human experience and will last through the times.

bedroom, Studio Saxe Architecture

bathroom, Studio Saxe Architecture

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

bedroom, Studio Saxe Architecture

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

Andaluz Courtyard House Featuring Contemporary Tropical Design

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Oxford Street Apartment Featuring an Industrial Aesthetic 7

Oxford Street Apartment Featuring an Industrial Aesthetic

The clients’ requested a dark kitchen which would also throw hints to the industrial aesthetic of the iconic Collingwood Foy & Gibson building in which it is located. The original design did not utilise the vast space, resulting in areas that the clients could not properly use.
Dropbox Office in New York City by Studios Architecture 2

Dropbox Office in New York City by Studios Architecture

Since its founding in 2007, Dropbox has become the leader in cloud storage and file synchronization with over 350 million users around the globe. The company, which is headquartered in San Francisco, engaged STUDIOS to create their first New York City office near Union Square.
Big Top House by The Ranch Mine

Big Top House, Arizona by The Ranch Mine

After a decade of trying to adapt their lives to the confines of a house that couldn’t meet their needs, a young family purchased a vacant lot at the base of Camelback Mountain in Phoenix, Arizona.

Red Beach House by LTD Architectural Design Studio

Red Beach House is a project completed by New Zealand studio LTD Architectural Design. This existing house was altered and re-clad in order to modernise...
Flipped House by Atelier RZLBD

Flipped House by Atelier RZLBD

The product of a gut renovation and second-storey addition to an existing brick bungalow on the south-west edge of the Knob-Hill Park in a residential neighbourhood in Eglinton East on the border between Toronto and Scarborough, Flipped House is a two-storey property designed for a developer looking to offer real estate buyers a modern, turnkey home

More Articles Like This