Residential ArchitectureApartmentsAnita Apartment in Porto Alegre / Ambidestro Arquitetura

Anita Apartment in Porto Alegre / Ambidestro Arquitetura

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura

Project: Anita Apartment
Architects: Ambidestro Arquitetura
Location: Porto Alegre, Brazil
Year 2017
Photography: Marcelo Donadussi

Anita Apartment is a Project designed in 2017 by Ambidestro Arquitetura and it covers an area of 70m2 located in Porto Alegre, South Brazil.

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 1

Increasingly, the real estate market is offering small apartments and an common infrastructure that takes care of all the daily necessities of its residents. Alongside this scenario, the contemporary architect’s challenge is to become a compact space in a broad, integrated and comfortable environment. This was our biggest challenge at Anita Apartment.

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 2

The apartment, decorated with 2 suites (70 m2), was designed to accommodate the many demands of its future residents: privileges the breadth without giving up the design and functionality that an apartment of this size must anticipate.

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 3

Living large and integrated, dormitories with well defined spaces and generous storage areas with the use of noble materials and careful drawing of furnishings guarantee a functional and elegant apartment for those who need more space.

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 4

We sought to design a central island that would accommodate both living and dining in a single furnishing, making the environment wider. Next to the island, we proposed a block of carpentry that included both the kitchen, the laundry room and the barbecue area. Another challenge in small environments is to offer a good amount of closets to the residents, so we had them start soon in the circulation and finish at the end of the first room, which we proposed to be an office.

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 5

We seek to work with a composition of light and dark materials, giving the perfect harmony between tones in space. Noble materials such as natural wood, Italian Carrara marble, oxidized sheets and leather make up the settings of the timeless apartment.

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 6

A kitchen coated in oxidized sheets with a multifunctional wet fully exposed and integrated to the living room. Functions like barbecue and laundry are hidden through white and neutral panels. The social area was designed to from a linear furniture that doubles as a sofa and bench for dinner from a table attached to the furniture.

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 7

The balcony is full of greens and a bench that generates the pleasant integration between the interior and exterior. Intimate circulation with unusual sizes and proportions, generates a strong connection between living and the intimate sector through the use of natural wood time are support cabinets and time are fixed coatings.

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 8

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 9

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 10

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 11

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 12

Anita Apartment in Porto Alegre, Ambidestro Arquitetura 13

SIPS House – A Simple And Restrained Design Offering Connection and Outlook

The SIPS House project is demonstration of restraint, the design has been carefully and deliberately paired back to the core aspirations of connections, outlooks and prospect.

Budapesta Industrial Loft / Golovach Tatiana & Andrey Kot

This 150 sqm Budapesta industrial loft was designed by architects Golovach Tatiana & Andrey Kot. The apartment is located in an old garment factory building from...

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

On the top floor of a five story building in Carrer Martínez de la Rosa we were presented with a 70 m2 dwelling in a poor state of conservation. It is characterised by its long, very narrow floor plan, some 17 metres long with a span of 3.20 m.

Hotel Soloha, Singapore by Asolidplan

For this 45-room hotel in Singapore’s historic district of Keong Saik, we brought the vibrancy of the equatorial jungle into the hotel through the use of playful interventions.

Kyneton House by Moloney Architects

The clients, a young couple with two children, wanted a contemporary home that suited their needs as a family. The brief called for a four bedroom, two bathroom house with an open-plan living area and separate music room.

Related Articles