Another Venice – Internal Renovation of Historic Building in Venice

- Advertisement -

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice

Architects: MARCANTE–TESTA /UdA Architects
Project: Another Venice
Collaborators: Mattia Inno, Giada Mazzero, Valentina Negro
Location: Venice, Italy
Photography: Carola Ripamonti

The latest project by Andrea Marcante and Adelaide Testa is in the most decorated city in the world, where an extraordinary architectural past struggles to absorb contemporary developments: a project for the renovation of a 19th-century building facing a small canal in Sestiere San Marco.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 1

The project involved both the communal areas, like the entrance hall and the vertical access, and the residential interiors, of which this is the first completed apartment.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 2

Prior to the project the building was completely without decorative-architectural features appropriate to its character.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 3

The design work thus began with a reinterpretation of the “inside/outside” relationship, starting with the vertical circulation, where the graphic design of the new paneling surrounding the staircase alludes to the image of the exterior facades, while the “inhabited” landing foreshadows the intimacy of the apartments.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 4

The project for this apartment develops through diaphragm-dividers with structures in painted metal and brass, infill elements in green glass and wooden panels treated with Venetian stucco: inspired by the intervention of Carlo Scarpa at Ca’ Foscari, the dividers conserve natural lighting even in the areas without windows.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 5

An initial partition creates a relationship between the entrance with the living room and its openings to the outside, on the one hand, and a new corridor crossing the studio, on the other, keeping the original design of the parquet flooring with inlaid “squares”; a second partition separates the bedroom from the adjacent bathroom, functioning not only as the bathroom entrance but also as a closet/dressing room for the bedroom.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 6

Inside the rooms, the relationship between the windows and the Venetian landscape is reinforced by a system of brass frames with gilded curtains of metal screen, that act to determine precisely revised openings towards the outside in a sort of continuous ribbon window through all the spaces.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 7

A new horizontal view perspective that is also seen in the support structure of the lamps in Murano glass in the living area, whose hues evoke the reflection of the city in its canals at twilight. Through the glass of the lamps, the wallpapers with a shaded effect, the colors of the walls, all the way to the choice of the furnishings (like the glass tables or the iridescent carpet), the project sets out to interpret and incorporate the Venetian landscape, the lagoon and its colors.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 8

A project that on every scale, from the definition of the architectural elements to the choice of lights and furniture (many of which are by Carlo Scarpa and his son Tobia) and the furnishing complements (such as the bedspreads made with Rubelli fabrics, capable of suggesting the Venetian tradition of terrazzo floors), sets out to narrate “another” Venice.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 9

While for Proust the garments of Mme de Guermantes designed by Mariano Fortuny and steeped in Venetian history gave that woman a truly extraordinary mien, a work of interior architecture in this city, more than elsewhere, cannot help but address the relationship with its history (even the most recent history) and the context.

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 10

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 11

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 12

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 13

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 14

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 15

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 16

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 17

Another Venice - Internal Renovation of Historic Building in Venice 18

- Advertisement -

A House is Formed by Three Overlapping Boxes

A House is a single-family home with a special architecture located in Mosha, Tehran, Iran. The house was completed recently by New Wave Architecture. Description...

Hoggs Hollow Valley House / Superkül

Built for a family of five, this house in Toronto’s Hoggs Hollow neighbourhood occupies a deep lot on a reverse ravine, with a heavily...

Cottage Ripolles by Mogas Arquitectes

Mogas Arquitectes have designed Cottage Ripolles, a summer house located in Ripolles, Spain. Project description: A small residential area in the Pyrenees is the location of a...

Victoria Faynblat – a passion for glamour and luxury

Born from the desire for beauty and style, for uncommon and spectacular, luxury has been considered the privilege of the rich and famous. It...

Lin Residence / LCGA Design Taiwan

Lin Residence is a single-family home designed by LCGA Design, an interior design firm located in Taipe City, Taiwan. A design project aside the riverside of...

Extended House in Prague / BOQ Architekti

We just extended the area of couple of square meters, and besides the complete wall attached to the neighbours site, we left all the others glazed including the ceiling.

Glendale Duplex / Davey McEathron Architecture

One of the primary goals of this 4100 sf front-to-back Glendale duplex was to create a form that graphically allows the occupants to feel a sense of individual ownership within a shared building, while embracing the idea of density in a rapidly expanding city on a narrow 50’ wide sloped lot.

Descendant House / Matt Fajkus Architecture

Developed as a home for multiple generations, the Descendant House allows three family units and generations to co-exist harmoniously in a single structure. The house physically descends down the slope of the lot, while also carrying on the legacy of a former house that previously existed on the site.

Caroline Residence / Cera Stribley Architects

With a focus on space, natural light and fluidity, Caroline residence has a sculptural quality which radiates from the central spiral staircase throughout the 3 bedroom home. For such a small site, the house feels generous in proportion ...

Whidbey Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects

The buildings of Whidbey Retreat are expressed as industrial objects within the landscape, eschewing the idea of ‘blending’ with the surroundings and, instead, striving for a harmonious composition of elements in the forest - an arrangement encouraged by the adventurous aesthetic of the artist clients.

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Komorebi House is a single-family dwelling designed for rent, a typology that has become common in the area and that carries the challenge to design for an anonymous but identifiable user, mostly young families moving from central to southern Chile.