facebook

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio

Architects: Pedro Ferreira Architecture Studio
Project: Casa dos Patios
Location: Porto, Portugal
Year 2017
Photographer: João Morgado

Casa dos Patios project aimed to refurbish an eighteenth-century urban villa, located in one of the most charismatic streets of the city center, featured by a mixture of commerce, services and housing uses.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 1

The building which had had throughout its existence diverse uses, such as services, housing, and even worked as a school, had been abandoned and in a state of pre-ruin for decades.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 2

The project sought to create a set of apartments and shops, keeping all the structure and spatial concept of the preexistence.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 3

Although from the outside the building appeared to have only two floors, it actually contained a curious organization that takes shape in four habitable floors.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 4

In spite of the advanced state of degradation, the baroque organization still evident in the interior, namely in the existing stone stairs, served as a starting point for the definition of the project.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 5

A simple and strict organization, where spaces are strongly illuminated and marked by the remaining elements of the original spaces: the arcs between divisions, granite masonry, carpentry elements and stairs.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 6

The most affirmative moment of the project is the common stairway access to the second floor, since it is new. The need to create this element and the impossibility of diluting it in the whole, led us to assume it, giving it a geometric and contemporary reading, combined with an absolutely baroque color.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 7

The result are eleven apartments of typology t0, t1 and t2, where the white walls and ceilings contrast with the warmth of the pine floors and the dry gray of the carpentry.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 8

The interior space creates a peaceful dialogue between the past and the present, reflected in contained and elegant spaces, enriched by the sunlight variation.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 9

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 10

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 11

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 12

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Duplex in Moema, Brazil / Mandarina Arquitetura

With this sentence from our honorable Oscar Niemeyer, we introduce this duplex in Moema, that had the entire upper floor refurbished in order to serve the needs of a young couple that loves to cook and receive people.

Cape Town House Encapsulating Panoramic City and Harbour Views

Located in the leafy suburb of Higgovale, set below the iconic Table Mountain, House Invermark overlooks the city and harbour of Cape Town. Forty seven years after receiving a medal for excellence, House Invermark has been awarded a prestigious Commendation from the Cape Institute for Architecture

Brighton Bunker – Outdoor Living Space by Dan Gayfer Design

Brighton Bunker is an extension project of an outdoor living space completed by Australian studio Dan Gayfer Design. Description by Dan Gayfer: The rear area of...

Feast in Green – Functionality And Warmth In a One-Storey Home

Feast in Green is an old house with one storey renovated by Taiwanese studio C & K Architectural & Interior Design. It located on...

Hayfield House Features Traditional Forms and Modern Interior Design

A gently sloping 3-acre, tree-rimmed hayfield is the site for the Hayfield House, a Passive House certified, 2,100SF, three-bedroom residence. Hayfield House has been designed to accommodate a family with three young children

Coastal Holiday House Suitable for Frequent Guests and Informal Entertaining

After a decade or so of owning a coastal holiday house a few houses back with limited views, the clients, an Auckland family of five, decided to take the plunge and when one of the last beachfront sites became available they bought it and set about designing a house for their lifestyle.