Archi-Tectonics Converted an Industrial Structure in SoHo into an 8-Story Family Home

Archi-Tectonics Converted an Industrial Structure in SoHo into an 8-Story Family Home

Project: 512GW Townhouse / Converted an Industrial Structure in SoHo
Architects: Archi-Tectonics
Principal in Charge: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA
Partner in Charge: Justin Korhammer
Project Team: Team: Hanxing Zu, Sarah Laulan, Filomena Nigro, Avra Tomara, Royd Zhang, Zhe Wen, Kristina Kroell, Elena Sarigelinoglu, Hsiang Wei Chen, Adin Rimland, Boden Davies, Nariman Kiazand, Robin Zhang, Thiebaud Nell
Main Contractor: Galcon Construction
Consultants Structural Engineers: WSP GROUP
Mechanical Engineers: 2LS Consulting Engineering
Location: SoHo, New York, United States
Size: 4500 sq ft and roof terrace
Completed 2020
Photography: Archi-Tectonics | Federica Carlet

Archi-Tectonics converted a long and narrow industrial structure in SoHo into a spacious and flexible 8-story family home. The size of the space was doubled by adding a 4-story structure to the original townhouse, and by unifying the two volumes with a 3d envelope: the Climate Skin.

Archi-Tectonics Converted an Industrial Structure in SoHo into an 8-Story Family Home

Climate Skin
The townhouse is inscribed within the Climate Skin, a spacious lattice envelope made of lightweight steel and folding panels clad with Trespa™ slats. When closed, they appear as one smooth surface, but when opened, they fold out like feathers of a birdwing. Like an intricate lacework dress, the sheathing changes character and appearance at different times of the day and view angles, and serves as both filter and amplifier between the privacy of the house and the public streetscape. The Climate skin does not stop at the facade, it wraps up and over the multi-level roofs, creating a private outdoor ‘room’ with green roofs and outdoor dining.

Archi-Tectonics Converted an Industrial Structure in SoHo into an 8-Story Family Home

Extensive prototyping assisted in optimizing the movement of the trellis panels. This way, the façade can fold and slide open depending on the residents’ changing needs, as well as simultaneously connect to and enclose from the outdoors.

Archi-Tectonics Converted an Industrial Structure in SoHo into an 8-Story Family Home

This unique facade also poses interesting solutions for sustainability. By making the Climate Skin operable, residents can adjust ventilation, light, shade, and temperature so that the building naturally adapts to environmental conditions. In warmer months, the Climate Skin reduces interior radiation and lowers the need for air-conditioning. In colder months, opening the Climate Skin increases interior radiation and reduces the need for heating.

kitchen, Archi-Tectonics

plan section

Interiors
Inside, the project pays respect to the building’s history by restoring the existing brick and up-cycling materials. The black steel in the original building is used throughout the house, such as in the staircase that runs through all eight stories of the house lit from above by a glass roof. At the top the stairs turn 90 degrees and move up to the bulkhead where we find a perfect meditation spot, with its window box penetrating the Climate Skin, overlooking SoHo.

living room, Archi-Tectonics

To enhance the building’s small floorplates spatially, each floor contains a program connected through double-height voids, such as between the kitchen and dining area, and between the study and master bedroom. These allow for spatial interlacing and long views throughout.

bedroom, Archi-Tectonics

Double-height windows, a skylight, and a dramatic south-facing continuous window slot bring ample light into what could otherwise be a dark and narrow living space. Altogether, these highlight the sensation of extreme verticality and transform mundane everyday tasks into a dynamic spatial experience.

Archi-Tectonics Converted an Industrial Structure in SoHo into an 8-Story Family Home

Impact
This Urban townhouse represents an innovative approach to densification in a city challenged by housing shortages and skyrocketing prices. The conversion not only provides residents with a diversity of elegant living, working spaces and generous outdoor areas, but also respects the existing characteristics of the city and poses a potential future for urban living. The Climate Skin’s adaptability to environmental conditions represents a rethinking of the residence’s footprint on the environment, and reduces energy costs. It anticipates future, more sustainable design approaches to urban living.

plan

bathroom, Archi-Tectonics

bathroom, Archi-Tectonics

Archi-Tectonics Converted an Industrial Structure in SoHo into an 8-Story Family Home

balcony, Archi-Tectonics

Archi-Tectonics Converted an Industrial Structure in SoHo into an 8-Story Family Home

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Baladrar House

Baladrar House on the Coast Benissa, Alicante / Langarita Navarro

Baladrar House was designed by Langarita Navarro Arquitectos on the Coast Benissa, Alicante, Spain. Project description: The scattered and trans-European city that the mountainous coast of...

Lafayette Hotel Boutique by Creativ Interior Studio

Located in the centre of Bucharest, Lafayette Hotel Boutique is a transposition over time of the old identity of the Romanian capital known symbolically,...

Weekend House with Contemporary Design Placed in the Brazilian Atlantic Forest

Quinta Da Baroneza house was designed by Candida Tabet Arquitetura. The house is located in Bragança Paulista, São Paulo, Brasil. Description by Candida Tabet Arquitetura:...
The Duke House by Dalecki Design

The Duke House, A Small but Mighty Addition to a ’50s Home

The owner of this 1950’s home came to Dalecki Design wanting to create The Duke House - a contemporary addition, transforming their small, two bedroom, one bathroom house into a three bedroom, two bathroom home suitable for a young, growing family.
Minimalist Urban Flat in Vilnius

Minimalist Urban Flat in Vilnius / InArch Studio

The task: to create a home for a young family in the center of Vilnius. The interior features bold, clear line solutions. Strong contrasts and interactions of materials. Minimalist spaces complete the artworks of large-scale paintings.

More Articles Like This