BA Apartment in Lisbon / Atelier Data

- Advertisement -

BA Apartment in Lisbon

Set in a Lisbon neighbourhood from the thirties, the BA apartment occupies the last two floors of a building, benefiting from views that from northeast are headed by urban landscape and from southeast, in turn, are dominated by great canopies of trees that inhabit a secular garden near by the building.

The strategic position of the apartment due to his urban context in articulation with domestic space issues prompted the project to focus on the following principles:
– Spatial and functional readaptation in order to explore crossed views, communicability and continuity of and between spaces in active articulation with the pre-existing constrains;

BA Apartment in Lisbon 1

– Program organization and distribution through a logic that promotes clear distinction between social areas [terrace, living room, dinning room, kitchen, library] from service areas [laundry, wc, vertical accesses] on the groundfloor and private area [bedrooms] on the 1st floor;

BA Apartment in Lisbon 2

– Concentration of infrastructures, equipment and storage into functional walls and cores, in order to free up space;

BA Apartment in Lisbon 3

– Enrichment of the relation between interior and exterior through the redesign of the openings, emphasizing the connection between those areas;

BA Apartment in Lisbon 4

– Selection of materials that reinforce the natural light of the overall spaces through the extensive use of white color in articulation with the wood pavements and the ceramic tiles of the terrace;

BA Apartment in Lisbon 5

– Insertion of the “natural” as an element brought in from the secular garden, that is interpreted and reinvented into domestic environment;

BA Apartment in Lisbon 6

MAIN ELEMENTS OF THE SPACE
THE WALL
Commited to create a unique living space, the large functional Wall, with its 11.5 meters long,(which concentrate equipment, storage, cooking area etc.) works simultaneously as scenario and as an operating background to support the diverse and multiple actions of the social space.

BA Apartment in Lisbon 7

Mutable in its usage conditions, it allows various interactions and different hierarchies between spaces.

BA Apartment in Lisbon 8

Panels that open to reveal the stairs and close to privatize the rooms, panels that open while cooking and close when the kitchen becomes an workspace, panels that extend or gather inside the cabinets gap to individualize spaces, and so are manageable from this structuring as an unifying element of the space.

BA Apartment in Lisbon 9

THE LIVING ROOM CEILING
If the Great wall, with its vertical expression, ensures the spatial continuity, also the design of ceiling contributes to this notion of extension and unification.

BA Apartment in Lisbon 19

The rhythm of the beams that make up the horizontal plan of the social area, thus reinforces the initial and intuitive desire to create a large space, that goes through the full depth of the apartment, and is crossed by diverse environments, uses and actions.

Interior design: Atelier Data
Project: BA Apartment
Location: Lisbon, Portugal
Photography: Richard John Saymour

BA Apartment in Lisbon 10

BA Apartment in Lisbon 11

BA Apartment in Lisbon 11

BA Apartment in Lisbon 12

BA Apartment in Lisbon 13

BA Apartment in Lisbon 18

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Pond House Marrandillas / Nic Owen Architects

Pond House Marrandillas is a Edwardian heritage home that has been modernized and extended by Nic Owen Architects, a young design focused architectural team...

Minimalist Home with a Sleek and Clean Interiors by Studio Loft Kolasiński

The design of a newly built home in the Prenzlauer Berg district of Berlin has used furniture designed and made by Loft Kolasinski: a bed, a chaise longue, a table, a bench and hangers. In addition, the project uses unique furniture, lighting and vintage carpets from the 50s, 60s originating from the Czech Republic, Switzerland, Germany and Poland

Valencia Guest Pavilion by Fran Silvestre Arquitectos

The project with a surface area of around 70 square meters is a guest pavilion that functions as an autonomous architecture conceived as an extension of a project that we had developed in the studio. The human scale of the pavilion makes it a comfortable space where to experience living in a garden.

Silver Street Residence: New Home for a Semi-Retired Couple

On a narrow street in South Fremantle, lined with turn-of-the-century limestone and weatherboard cottages, this new home for a semi-retired couple has taken 5 years to emerge and now finds itself an old friend of this friendly, small street.

Small Parisian house with a singular geometry

Saganaki House has an area of 72 square meters and is located in Paris. With a triangular shape geometry, this small Parisian house was...

Highgate Hill Townhouse / LLI Design

The owners wanted to create a new environment; they liked the idea of having a contemporary house and agreed that the house lent itself to this, however they were concerned that contemporary design could be cold and impersonal.

Brent House Road / Nissen Richards Studio

Brent House Road is a renovation project completed by Nissen Richards Studio, a London multi-disciplinary design practice that specialises in architecture, exhibition, graphic and theatre design. This...

House A by Walter & Walter Ensuring an Optimum Indoor-Outdoor Connection

A house in a suburban landscape that is composed as a field of rooms that are in in direct dialogue with the site terrain and surrounding context. The house opens and closes, refocusing the relationship of the house with its suburban context influencing formal outcomes which alter between public and private realms.

Scottish cottage nestled on a hillside with panoramic views

Torispardon is a new build scottish cottage in the Central Highlands, designed by Stuart Archer & Liz Marinko. The house has an area of 300...

Herzliya House in Israel / archiFETO

The size of the lot is approximately half a dunam; the area of the Herzliya house is about 320 square meters. As soon as we saw the location – its proximity to the Herzliya sea – we immediately felt that the required design for the building’s envelope had to be clean and modern, while featuring facades resting on an old stone hill surrounded by water.

Cape Town Villa, South Africa / ARRCC

Overlooking the Atlantic Seaboard in Camps Bay, Cape Villa is set against the impressive backdrop of the picturesque Twelve Apostles mountain range and boasts the perfect balance between luxury and comfort.