Piampiano Residence by Studio B Architecture + Interiors

Piampiano Residence

Piampiano Residence, located in Woody Creek, Colorado, was designed by Studio B Architecture + Interiors. Perched at the rivers edge, this project consists of an addition to the existing house as well as a detached garage with a dwelling unit above. The new architecture reinterprets the existing house and marries the project as ‘a whole’ through its use of materials, patterns and massing. Glass is used in abundance to maximise the stunning natural views uniting the indoor and outdoor spaces.

Project description: An existing assembly of disparate structures within a narrow site and wedged between a steep embankment and the rivers edge offered a curious challenge. Per Pitkin County regulations regarding proximity to river setbacks, demolition of the existing house was not an option as the immediate relationship to the Roaring Fork would be lost.

Piampiano Residence 1

We utilized the existing architecture by taking our cues in mass, scale and materials to transform the ordinary into a series of additions and new elements to unify the new residence blurring the boundary of existing and new.

Piampiano Residence 2

Perched within the tall conifers and unable to remove them, the reclaimed siding reflects the texture/color of the trees, refers to the previous house and coupled with aluminum windows yield a maintenance-free exterior.

Piampiano Residence 3

The additions and detached garage/guest suite configurations are driven by the site and topographical constraints while providing the owner requested programmatic requirements. The simple white and maple interiors capture and reflect natural light within the heavily shaded site and provides contrast to the darker and textured exteriors.

Piampiano Residence 4

The value we offered was a vision utilizing existing conditions and saw that as an opportunity as opposed to a hindrance. Our exploration and creative use of material options, both exterior and interior enabled us to deliver a high-level of design and architecture on a limited budget.

Architects: Studio B Architects
Project: Piampiano Residence
Location: Woody Creek, Colorado, United States
Area: 800 sqm
Photography: Andrew Pogue, Derek Skalko

Piampiano Residence 5

Piampiano Residence 6

Piampiano Residence 7

Piampiano Residence 8

Piampiano Residence 9

Piampiano Residence 9

Piampiano Residence 10

Piampiano Residence 11

Piampiano Residence 12

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

MA Lounge, Tepozteco Mountains / Cadaval & Solà-Morales

The MA lounge is located on one side of the front garden of MA House. They share landscape, garden, and cross views. It has a very specific program, and of temporary use: it is the space of shade next to the swimming pool ...

New Roman Home for a Young Couple in the Parioli District

Few changes needed to renovate the new Roman home for a young couple in the Parioli district, aimed primarily at the creation of a second bathroom and a second bedroom.