facebook

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting (1)

Project: Airy Home
Architects: HAO Design
Location: Pingtung, Pingtung County, Taiwan
Area: 160.0 sqm
Photographs: Hey!Cheese

This bright and airy home was designed by Taiwanese studio HAO Design. The house has an area of 160 square meters.

HAO Design strives to achieve an optimal balance between space and lighting, which is why we chose to employ design methods that address the various limitations of the building. First, the partition walls of the mezzanine were removed, so that the 1.5-story floor height became the visual divide of the entire interior space.

interior design, HAO Design

The upper floor was transformed into an open library, so that light that is introduced by taking away the partitions can stream into the ground-level living room. The large window framing the dining area affords maximum lighting, while the rescaled and leveled window ledge naturally evolved into seating for the dining table.

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting (11)

The team’s second challenge was the staircase. The original stairway, which occupied the entrance of the house, was relocated to the back where the kitchen used to be. Translucent materials were utilized to replace the roofing above the kitchen so that light can penetrate and guide the direction of the stairway. This also acts as a transition between the open space of the ground floor and the privacy of the second floor.

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting (12)

Upstairs, the light connects the master bedroom to the open bathroom. Window designs identical to the first floor accentuate the natural flow of both light and air. Even though the house is divided into several rooms, the deep sense of connectedness between the various spaces and their different functions created by the well-placed stairway enables household dwellers to move freely around the entire structure.

kitchen, HAO Design

Elevations and depressions in the flooring not only create convenient tables and seating but also differentiate between rooms with varying functions and elements. When light illuminates the interior of the house, shadows accentuate flow of movement, creating a space in which dwellers seated at various heights across the floor may engage in intimate, animated communication.

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting (14)

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting (24)

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting (22)

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting (6)

home office, HAO Design

bedroom, HAO Design

bedroom, HAO Design

bathroom, HAO Design

bathroom, HAO Design

interior residential architecture, HAO Design

terrace, HAO Design

Airy Home in Taiwan with Optimal Balance Between Space and Lighting (8)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

One-Bedroom Condo Unit Renovation in the Iconic Marina City Complex in Chicago

For this project, the goal was to develop a design template that can be referenced to return units to their original spatial and material condition while updating all its systems to current comfort standards.

Burnett Way Residence / Serrao Design and Architecture

Located in Sacramento, California, the Burnett Way Residence is a modern home designed by Serrao Design and Architecture for a young family. The home was conceived...

Atrium Townhome in Montréal, Canada / RobitailleCurtis

Originally built in 1978, the Atrium Townhome required significant renovations. In the end, the decision was made to gut the house and largely start over. The clients, a young family, wanted updated modern finishes, unique design features, and an open convivial layout

House in Amsterdam completely constructed with massive wooden panels

Boumanstraat Kea ( house in Amsterdam) is a family home designed by Meesvisser Design Office. Located in Amsterdam, the entire building was built in 6 weeks Description...

Lagrange House in Turin / Fabio Fantolino Studio

Designed by Fabio Fantolino, Lagrange House is located in the heart of the city of Turin. Two apartments in one inhabited by mother and son, perceived as a single space that may be divided allowing each to preserve a sense of individual personality and independence.

House on Mountainside Overlooked by Castle / Fran Silvestre Arquitectos

The building is located in a landscape of unique beauty, the result of a natural and evident growth. The mountain, topped by a castle, is covered by a blanket housing through a system of aggregation by simple juxtaposition of pieces ...