Lakeside Cabin: Lightweight, Simple and Economical

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (2)

De Rosee Sa recently completed a magical lakeside cabin on the edge of woodlands in the village of Nouvelles, Belgium. A self-build project, the new 35 m2 cabin replaces an old dilapidated timber structure.

Description by De Rosee Sa: Set on the edge of a wood, this new cabin replaces an old dilapidated structure. The openings respond to different views and approaches to the cabin to capture the natural beauty of the surroundings. Timber for the main structure and cladding have been locally sourced and milled from the surrounding forest.

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (9)

The brief was to create a woodland cabin that could function as a picnic & BBQ venue, a guesthouse and a studio. It needed to be lightweight, simple & economical. Furthermore it had to be built of timber beams and cladding that had been milled from trees in the surrounding woods by Max de Rosee’s father.

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (7)

To capture the surrounding natural beauty, its openings respond to the outside views and approaches to the cabin. The internal space has been designed for various uses including working, sleeping and socialising, and is heated by a wood burning stove.

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (12)

Working within the £25,000 budget, De Rosee Sa Architects undertook the construction of the cabin themselves during various trips over to Belgium. Materials used include concrete strip foundations, a suspended timber floor on brick dwarf walls, external timber cladding, which had been specially treated, and internal OSB cladding.

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (14)

Max de Rosee, Director of De Rosee Sa, said: “We have been working on this cabin for what seems like many years. It feels great to see it finished as we not only designed it but shed a lot of sweat and the occasional bit of blood by erecting it ourselves. My father has a passion for the natural environment; it was his idea to mill trees that had been ravaged by a storm some 7 or 8 years ago and build a cabin from them. The trips to Belgium have been a chance to bond as an office, further our understanding of materials and construction, and increase our respect for builders.”

Architects: De Rosee Sa Architects
Location: Nouvelles, 7022 Mons, Belgium
Area: 35.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Will Scott

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (16)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (15)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (17)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (18)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (23)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (8)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (22)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (19)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (11)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (5)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (20)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (10)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (3)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (4)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (1)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (24)

Lakeside Cabin - Lightweight, Simple and Economical (25)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

2H House: a luminous residence that encourages communication

2H house is the result from the collaboration between Truong An Architecture and 23°5 Studio and it was designed for a family with two...

Chez Michelle – A Sophisticated Living Space Where Nature is the Main Character

The first time we visited the house, we fell in love with its symmetry, its elegance and its surroundings. On the top of the hill, at the foot of the Mountain, Chez Michelle stands between forest and a grand open view of the Lac du Bourget.

Loop Chair is very expressive and fun! What do you think about Loop?

The Loop Chair is designed by Swedish studio Markus Johansson. The straight line is the shortest path between two points, but it rarely is the...

Komorebi House, Chile / Del Rio Arquitectos Asociados DRAA

Komorebi House is a single-family dwelling designed for rent, a typology that has become common in the area and that carries the challenge to design for an anonymous but identifiable user, mostly young families moving from central to southern Chile.

Copper Head Bar / YOD Design Lab

In Copper Head bar high technologies and classic traditions merged into one. The brewery gives an opportunity not only enjoy freshly brewed beverage, and...

Apartment in Berlin: Wonderful Connection Between a Living Room and a Large Terrace

This apartment is arranged in the bright attic of an old building from Berlin, located on a quiet pedestrian street with old trees, various...