Residential ArchitectureHousesBackwater House by Platform 5 Architects

Backwater House by Platform 5 Architects

Backwater House

Designed by Pltaform 5 Architects for a young family, Backwater house has a traditional architecture and contemporary interiors.

Project description: The house sits on a small promontory in a secluded lagoon in the Norfolk Broads and offers a contemporary counterpoint to more traditionally designed neighbouring houses, while respecting the peaceful natural setting. It is arranged as three low rise bays beneath a series of pitched roofs, which are reminiscent of nearby boat sheds.

Backwater House 2

The house is clad in black-stained timber shingles, a traditional material forming a unifying ribbon element that emphasises its classic Broads silhouette. On the lagoon elevation, extensive glazing gives a more transparent appearance from the waterfront, and a deep canopy creates a sheltered outdoor area where you can enjoy the setting and the elements.

Backwater House 3

The house is raised above the waterline, allowing floodwater to flow beneath a landscaped timber deck. Its remote, largely off-grid location requires on-site sewage treatment and a water borehole whilst solar panels and timber stove provide power and heating. The limited access has resulted in the design being developed as a lightweight timber frame sitting on a piled ground structure as construction materials will need to be brought in by barge.

Backwater House 3

Backwater House 4

Backwater House 6

Backwater House 6

West Architecture 7

Backwater house 7

Backwater house 8

Backwater house 8

Backwater house 9

Backwater house 10

Backwater house 11

Backwater house 12

Backwater house 13

Thank you for reading this article!

Quintana 4598 in Buenos Aires by iR Arquitectura

Quintana 4598, at the corner of Arias street, is a building of 12 functional units designed by iR Arquitectura. The structure is modular, easily...

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage

Flexibility was also embedded in the brief for this project. With the idea of staying in this home for years to come, creating experiences was pivotal. The sliding glass and timber-battened screens, for example, fully retract to allow a seamless connection to the garden.

Kamala Center in Kiev by Olga Fradina

The Kamala Center was instinctively and creatively developed thanks largely to the long term acquaintance with a customer. And also thanks to her deep passion for her business (the very story) – colour therapy, Aura-Soma, counselling, different kinds of massage, Yoga and meditation.

Beacon House: Unique Gut Renovation of Upstate New York Home

Designed for an acclaimed video editor and architectural photographer, this upstate New York home was a truly unique gut renovation. The existing home had character and qualities that deserved to be kept in tact, however the layout of certain social and private spaces were not being utilized to their fullest potential.

Extension and Refurbishment of Mixed Use Building

This residence is located in London and was modernized by Scenario Architecture. The property has necessitated extension and refurbishment to become a welcoming home for...

Related Articles