facebook

Ghat House in Chile by Max Núñez Arquitectos

Ghat House, an oceanside retreat nestle into the rocky coastline of Zapallar, offering panoramic views of the Pacific coast

Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos

Project: Ghat House
Architects: Max Núñez Arquitectos
Associate Architect: Stefano Rolla
Structural Engineer: Mauricio Ahumada
Building Contractor: Francisco Alvarez
Landscape Design: Alejandra Marambio
Technical Inspection: Alfonso Bravo
Lighting Design: Estudio Par
Location: Cachagua, V Region, Chile
Built Surface: 340 m²
Photographs: Roland Halbe
Text by Max Núñez Arquitectos

The Ghat house is located on a terrain that has a 25º inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre-existing conditions of the topography.

Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos 1

The inclined surface of the roof is parallel to the natural slope of the site and it’s occupied by a large stair with unusual proportions for a domestic program. Below this oblique plane a diagonal interior space contains the different programs of the house. The monotony of the free plan is redefined by the slope, creating an interior topography of varying levels with different sizes and heights.

Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos 2

The roof is supported by 15 concrete columns with different sizes and shapes. Their geometry was determined by their structural needs and its heterogeneous shapes manage to individualize each column as a singular element, avoiding the reading of a rigid structural grid ordering the plan. Each column generates a particular point in space and the framing of the landscape between them is always diverse.

pool, Max Núñez Arquitectos

Four lighter volumes cladded in wood interfere with the surface of the roof and the space below it. Three of these volumes contain the private rooms, and the fourth, smaller in dimensions, contains a direct access to the roof from the inside. These volumes are located under, beside, and above the roof, establishing ambiguous relations between the private and public areas of the Ghat house.

Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos 5

Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos 3

kitchen, dining area, Max Núñez Arquitectos

staircase, kitchen, Max Núñez Arquitectos

Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos 8

concrete structure, interiors,, Max Núñez Arquitectos

Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos 10

Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos 11

residential architecture, Max Núñez Arquitectos
Ghat House in Chile, Max Núñez Arquitectos 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Lafayette Loft in New York / Lang Architecture

The Lafayette Loft project is a 4,000 SF full floor loft with 4 solar exposures. All existing walls were removed, making way for a...

Squam Lake Cabin / Murdough Design

Designed by Murdough Design, the Squam Lake Cabin is a lake home for a family and their guests. Sitting on an existing foundation, the home is thought of as a simple box protected by a large sheltering roof, with spaces designed to create a variety of distinct experiences.

Dockside Cannabis, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

When Dockside Cannabis, a Seattle-based chain of recreational cannabis shops, sought to expand into a rapidly changing neighborhood, the challenge was how to define the brand experience within a growing and shifting cannabis marketplace.

The Vortex House Has Folded Walls That Suggest Motion and Centrifugation

Vortex house combines familiar regular forms with more dynamic elements that suggest motion and spinning. The new walls are folded and pinched as necessary to make space, as if the entire surface of the new interior is made of a single sheet of folded paper.