Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade

Architects: Jacobsen Arquitetura
Project: AMB Balcony house
Architect in Charge: Paulo Jacobsen
Design Team: Fabiana Porto (coordinator), Edgar Murata, Henrique Carvalho, Marina Nogaró
Location: Guarujá, Brazil
Area 810.0 sqm
Photography: Leonardo Finotti

The AMB Balcony House is situated on the coast of São Paulo, Guaruja City in the middle of the Atlantic Forest. From the street you can only see one of the three floors of the house because the terrain has accentuated slopes that give different views of an almost untouched natural landscape.

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 1

The most common situation, where the rooms are upstairs and social rooms are downstairs, was reversed on the design of this residence. On the entrance of the house we have a hall that serves as a mezzanine overlooking the double ceiling living room with proximally 6,00m height and wood frame glass windows with a view looking at the swimming pool and the forest. In the lateral of the hall, the balcony outside is surrounded by large wooden bench, serving as a protection.

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 2

In the intermediate floor are the social areas: the living room and dining room, which join the outdoor kitchen, outdoor deck and infinity swimming pool.Downstairs is the intimate area with five suites. It is this strategy of reversing the usual array of social and intimate area that makes the rooms, even overlooking the sea, have the privacy afforded by the trees that are at that level.

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 3

The house can be called the balcony house with large glass panels that allow visual contact with the surrounding areas of the residence and the natural landscape of the region. The windows of the rooms have wooden Cumarú shutters .This wood is also present on the deck of the balconies and floors of rooms. In the living room two bamboo plants sprout from the middle of the floor, bringing the forest into the house.

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 4

This is how the house shows its relationship with the local landscape, barely visible through the dense forest in the access road, but grows and can be seen on the other side along with the look of a coast line and a stunning tropical forest.

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 5

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 6

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 7

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 8

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 9

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 10

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 11

Balcony House in Brazil with a Large Glass Panel Facade 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Hi-Lo Hotel Lobby Lounge / Jessica Helgerson Interior Design

Our design challenge for the Hi-Lo Hotel was to create a space that met the client's vision; an elegant marriage of high and low. When we first visited the space it was basically gutted, a beautifully dusty space with raw concrete columns and concrete floors bathed in soft natural light.

Melbourne’s B.E Architecture Has Designed a Sensational Stone House Made of 260 Tonnes of Granite

The overall feeling of the three-storey residence in Armadale is lightness – almost an ethereal floating quality created by the sun refracting over the granite façade. This is a contradiction to the reality of the 260 tons of granite which make up the building’s skin.

Domain Apartment Offers a Timelessly Elegant Retreat in Melbourne

Located in the historic Boyd designed Domain Park Flats, this apartment offered near pristine preservation of the 1959 original design. Respecting the original design and by adding contemporary interior elements, Domain apartment offers a timelessly elegant retreat in the middle of Melbourne.

Black Box Family House in Vilnius / PAO Architects

Black Box family house – were dedicated to our clients four-people family, very vibrant and modern living people with strong attitude and perception about modern architecture and minimalist design.

L-Shaped Apartment in Taipei / Fu Design

The owners of L-Shaped Apartment are a young couple engaging in finance. The hostess usually cooks at ordinary times and the host likes to invite some friends on holidays for parties to play board games or electronic toys.

Contemporary Barn Conversion – Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye

Project: Abbey Hall Contemporary Barn Conversion Designers: Olivia Pomp and Gary Rowland Photography: Dominic French Abbey Hall is a contemporary barn conversion completed by Olivia Pomp and...