Sol Retreat in Phoenix / The Ranch Mine

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine

Architects: The Ranch Mine
Project: Sol Retreat
Location: Phoenix, Arizona, United States
Area: 2300 sqm
Photography: Roehner + Ryan

Sol retreat is a new build house on a vacant lot in the Willo Historic District in midtown Phoenix. Inspired by the southwestern urban vernacular of the courtyard house, we designed the home to both embrace and escape the sun and the city. The style of the courtyard house is ideal for urban living in a desert climate. It provides an escape from the bustle of the city while also creating a shaded, naturally cooled outdoor room.

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 1

Sol retreat is a U-shaped courtyard house with a cantilevered roof projecting towards the open, fourth side. The cantilevered roof creates a covered outdoor living area, sheltered from the sun, while the open side allows breezes to flow through the main living space. Steps away, the added touches of a custom curved concrete bench and fire pit provide a place to warm up, whether by lounging in the sun during the day or by the fire at night.

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 2

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 3

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 4

Sol Retreat in Phoenix 14

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 5

Sol Retreat in Phoenix 13

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 6

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 7

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 8

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 9

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 10

Sol Retreat in Phoenix 15

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 11

Sol Retreat in Phoenix, The Ranch Mine 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Orcas House by Atelier Drome: Mountaintop Home for an Artist

Orcas house is a mountaintop home on Orcas Island designed by Atelier Drome for the artist Richard Brothers. From the architect: Located in Washington's San...

Ramat Hasharon House / Tal Goldsmith Fish Design Studio

The main challenge in this project was to fit four floors into a house with plot limitation, that would look like two. By stretching, extending and raising the main box we managed to hide three floors in it, and create a Pavilion looking house.

Carlton Terrace / Windust Architecture x Interiors

Carlton Terrace is Period Victorian at front; light, angular and dynamic at rear. The owners asked for a break from the past. A mature couple, with a large and extended family, looked forward to new spaces filled with natural light, all-year living, and the ability to connect visually with their surroundings.

Magnifico Tables Represent OKHA’s Cosmopolitan, Polyglot and Multi-Cultural South African Charm

Creative Director Adam Court, immediately fell in love with the “Verde Magnifico” marble when he saw it; the marbles visible layers of history speak to OKHA’s South African locality of cosmopolitan, polyglot and multi-cultural charm.

Double Duplex / Batay-Csorba Architects

Double Duplex was recently designed by Batay-Csorba Architects, a Toronto-based architecture studio founded in 2010 by Andrew Batay-Csorba and Jodi Batay-Csorba. The Double Duplex was created in...

Vandal Restaurant Celebrates Street Art and Street Food

Located in New York, Vandal Restaurant was completed in January 2016 by Rockwell Group. Description by Rockwell Group: Located on Bowery, the TAO Group's Vandal...