Bangalore Courtyard House / Architecture Paradigm

- Advertisement -

Bangalore Courtyard House

Bangalore Courtyard House is a private residence designed by Architecture Paradigm, a studio established in the year 1996 by Manoj Ladhad, Sandeep J and Vimal Jain. The site for the house is located on the fringe of a fast developing area of Bangalore, which has a rocky hillock as the backdrop. Located on a T junction in a gated community the site steps up away from the road towards west in three levels. These three levels became the basis for establishing the house and its connection to the ground.

Programmatically, three bars were conceived to hold public, semi-public and private spaces arranged around a large courtyard. Circulation spine meanders around the courtyard offering connect to the outside.

Bangalore Courtyard House 1

The courtyard itself is a marvelous device that blends disparate entities into a coherent whole. It mediates between the uncontrollable nature and the stable built form and adds another layer to the binary distinction of in or out. In this house, three layers of open spaces provide three different zones; front yard for transition, courtyard for congregation and backyard for retreat. Openings, windows and slits are carefully choreographed to provide connect to these open spaces.

Bangalore Courtyard House 2

These connections from inside to outside circumvents the serial nature of circulation space along a path and blurs the boundary between set programmatic spaces. The overall built form is wrapped by a series of facets that unites the three programmatic bars and suggests comforting togetherness and ceaseless continuity perhaps evocative of the multiple horizons the initial stepped site offered. The facets negotiates between the “hard ” rocks and the “soft” landscape and establishes an in-between condition much like the courtyard around which it wraps. Photography Anand Jaju

Bangalore Courtyard House 3

Bangalore Courtyard House 4

Bangalore Courtyard House 6

Bangalore Courtyard House 7Bangalore Courtyard House 8

Bangalore Courtyard House 9

Bangalore Courtyard House 5

Bangalore Courtyard House 10

Bangalore Courtyard House 11

Bangalore Courtyard House 12

Bangalore Courtyard House 13

Bangalore Courtyard House 13

Bangalore Courtyard House 14

Bangalore Courtyard House 14

Bangalore Courtyard House 15

Bangalore Courtyard House 16

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Extraordinary symbiosis between art and botany, by Opiary

Art and botanic, aesthetic and functionality, geometry and color are majestically equilibrated in the work of the designers and artists from Opiary Studio in...

Edwardian Weatherboard House Renovated by Sheri Haby Architects

Abbott St House is an Edwardian weatherboard house in Sandringham. Typical of many of the period houses in the area, a previous extension had added a room on the back incorporating main bedroom, kitchen and meals area but this space suffered the ailments of a south orientation and poor room configuration.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families

The Yarmouk house is contemporary home to two brothers and their families. The house is located in Kuwait City. The volume is divided in the center of the plot into two identical units housing the independent quarters of each of the two families.

This Summer Pavilion is Created Totally Open to the Garden

This building is located on a plot of 4000 m2 with the purpose of becoming the focus of main activity of housing in the summer months. For this, a summer pavilion is created totally open to the garden as a continuity of this one.

Lago Vista House, Texas / Dick Clark + Associates

The Lago Vista house uses some classic hill country and contemporary features that lend themselves well to the Central Texas lakeside setting, incorporated in a beautifully laid-back way.

OGN Project: transform the wall into a playground for line and color

The OGN Project, conducted by a team of young Norwegians, gives shape to the modern graphic by materializing it into a series of modular...

Skyhouse: Family Mountain Retreat Surrounded by Hills and Trees

Skyhouse is a contemporary mountain residence designed by CTA Architects Engineers and located in Lakeside, Montana. Skyhouse was designed as a family retreat to allow...

Mar Vista Art Studio by Hsu McCullough Architecture

Mar Vista project is a detached art studio with loft over a garage in the Mar Vista neighborhood of Los Angeles, CA. This new...

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape

Casa Encallada is a wooden beach house designed by Whale! Architecture and located on the Pacific coast, in Tunquen, Chile. Description by Whale! Architecture: The...

Chelan Lake House / Hoedemaker Pfeiffer

A family hideaway designed for modern, easy living, The Chelan Lake House was inspired by the essence of “camp life” and a family’s love...

Woodlawn Residence / Restructure Studio

The subtle exterior of this newly-built modern home complements the established neighborhood, while the interior explores volume and texture by way of a three-story dining room, exposed structural features and natural materials.