Bangalore Brick House / Collective Project

Bangalore Brick House / Collective Project

Project: Bangalore Brick House
Architects: Collective Project
Design Team: Cyrus Patell, Eliza Higgins, Prakash Uthappa, Akash Moish, Nandan Kelotra
Location: Bangalore, India
Area: 4600.0 ft2
Year: 2018
Photo Credits: Benjamin Hosking
Text by Collective Project

Located in a major tech suburb of Bangalore, that until 15 years ago was open farmland, this project strives to create a quiet retreat for a young family of five in an otherwise densely populated and unplanned community.

Bangalore Brick House / Collective Project

Constructed on the foundation of a small brick house that the family had outgrown, the new design builds off of the existing palette and angled plinth to create a personal narrative of open and interconnected spaces that challenge the standard assumptions of load-bearing brick construction.

Bangalore Brick House / Collective Project

Using hand-moulded table bricks with natural variations, this Bangalore Brick House celebrates the imperfection of the material and the manner in which it is laid. The tension between traditional building methods and contemporary geometries is softened by the introduction of porous jaali screens and the contrasting shadow patterns of partial brick projections.

facade / Collective Project

A small triangular courtyard at the centre of the home is formed as a reminder of the original foundation and history of the site, creating complete porosity between inside and out and a visual connection between public and private spaces.

Bangalore Brick House / Collective Project

Bangalore Brick House / Collective Project

patio / Collective Project

interiors / Collective Project

bedroom / Collective Project

Bangalore Brick House / Collective Project

living room / Collective Project

Bangalore Brick House / Collective Project

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Olinda House / Bent Architecture

Olinda House is the result of a love story between the owners and their site. Designed for vets and keen gardeners, Matt and Leanne, the home brings the outdoors in and means their daily lives are immersed in greenery.

This Italian Villa Has Vertically Sliding Walls That Provide Wide Open Spaces

The existing Italian villa, the extension and the garden come together as one. Vertical sliding windows can be moved downward and disappear, transforming intimate into wide open spaces. a canopy becomes a house and then a canopy again.

Lefty Ranch by Carney Logan Burke Architects

Project: Lefty Ranch Architects: Carney Logan Burke Architects Project Team: Eric Logan, Kevin Burke, Jennifer Mei, Bryan James, Justin Dhein, Leo Naegele Interior Design: Frank Sattervall Landscape Architect:...

Classical beds reinterpreted with contemporary lines, by Meridiani

It seems that the people from Meridiani want us to try the beds of various celebrities and invite us to relax a bit in...