Tengoku Residence by CLB Architects

Tengoku Residence by CLB Architects

Project: Tengoku Residence
Location: Jackson Hole, Wyoming, United States
Architecture: CLB Architects
CLB Architects design team: Kevin Burke, Partner; Eric Logan, Partner; Bryan James, Principal; Leo Naegele, Project Manager; Jen Mei, Interior Architecture; Cynthia Tibbitts, Interior Architecture
General Contractor: Two Ocean Builders
Structural Engineering: KLA
Mechanical Engineering: Energy One
Landscape Architecture: Agrostis
Lighting Design: Helius Lighting Group
Photography: Matthew Millman (winter); John Ellis (summer)

CLB Architects designs the Tengoku Residence, Jackson Hole, Wyoming…a Japanese-inspired garden style home with a dose of mid-century California modernism in the Rocky Mountain West

Injecting a dose of mid-century California modernism to the Rocky Mountain West, Tengoku Residence embraces the natural terrain of Jackson Hole in an unexpectedly modern way. Diverging from the mountain modern style typical of the region, the design of the 4,739-square-foot vacation home was inspired by the owner couple’s shared love of Japanese Zen gardens and mid-century modern design, as well as their backgrounds living in California and Hawaii. The resulting four-bedroom home is oriented around a series of three internal courtyards offering intimate views of single aspen trees, complementing the home’s sweeping, northwest views of the Tetons and a nearby pond, creating a setting the owner’s call Tengoku, the Japanese word for heaven.

Tengoku Residence by CLB Architects

“In this geographic context, this type of deliberate manipulation of form and integration of landscape is a bit of a surprise. You don’t often see this approach here.” says Kevin Burke, Design Principal, CLB Architects.

Tengoku Residence by CLB Architects

The angular, sharply linear façade is softened by a series of guitar pick-shaped roof openings that define the three courtyards. Answering the client’s desire for a curved element somewhere in the home, the curvilinear openings are echoed in planters and landscape elements below. “There’s an interesting play that happens throughout the day as the sun moves around the site and is drawn down through the courtyards. The circular openings help pull daylight into the home throughout the day.” says Kevin Burke. Besides shaping the light in dramatic and serendipitous ways over the course of the day, the curved openings and the uninterrupted glass walls help to amplify the careful framing of nature taking place throughout the home.

Tengoku Residence by CLB Architects

Inside, an S-shaped plan snakes around the courtyards, pulling apart the public and private spaces of the home. “The courtyards allow you to always have a direct visual connection with nature. As one moves through the home from one space to the next, there’s always the ability to connect with the outdoor environment.” says Kevin Burke, Design Principal, CLB Architects.

Tengoku Residence by CLB Architects

Each resulting zone of the house feels like a small pavilion, with access to natural daylight and ventilation on multiple sides to encourage passive ventilation. “I love the curvilinear openings over the courtyards, which we nicknamed ‘the guitar picks.’ It was a chance to have a little bit of fun and whimsy, while also connecting to a mid-century modern feel.” Operable clerestory windows also help circulate airflow in warmer months, while triple-paned windows, exterior rigid insulation, and full cavity insulation optimize heat retention in winter. A series of corridors stitch the house together, as does the unifying, continuous roof line. Expressive overhangs and thin roof lines pick up on the mid-century aesthetic, as does the vertical western red cedar cladding in each of the courtyards.

living room, CLB Architects

“The design needed to provide privacy from the entry road facing the property on the south side, so the house turns its back to the road and everything opens up to the opposing side. Here, wall-to-wall, floor-to-ceiling glass embraces the Teton views.” says Kevin Burke.

home office, CLB Architects

A restrained interior palette of oak floors and simple white cabinetry keeps the focus on the landscape outside, with expressive moments of art, furnishings, and finishes offering pops of color and light. A translucent amethyst stone slab is integrated into a south-facing window at the entry, catching the light to illuminate the space in changing ways over the course of the day. Caracas blue limestone fabricated into large format slabs clads the home’s double-sided fireplace, which serves as an anchor for the living room and wraps into the den. Vintage furnishings sourced from the clients’ family, as well as Hawaiian monkey pod wood vessels, and pieces brought from the clients’ main residence in Malibu, create an expressive interplay with local Jackson artwork and modern pieces like a Roche Bobois sofa.

bedroom view, CLB Architects

“There’s a strong contrast between the quiet, protected courtyard spaces and the long, dramatic views of the Tetons. Weaving the house in and out of these courtyards while maintaining consistent long views makes for a dynamic experience throughout.” says Kevin Burke, Design Principal, CLB Architects.

living space, dining area, fireplace, CLB Architects

kitchen, CLB Architects

dining area, CLB Architects

Tengoku Residence by CLB Architects

Tengoku Residence by CLB Architects

Tengoku Residence by CLB Architects

 

 

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news

Related Articles